De Duitse wetgeving op batterijen (BattG) uitgelegd

Het Batteriegesetz (BattG) is de Duitse wetgeving die de productie, verkoop, inzameling, recycling en verwerking van batterijen en accu´s reguleert. Deze wetgeving is gericht op het bevorderen van recycling en het verminderen van de milieubelasting door batterijen.

De kern van het Batteriegesetz (BattG)

Het Batteriegesetz zorgt ervoor dat alle partijen in de keten, van producenten tot consumenten, verantwoordelijk om moeten gaan met batterijen en accu's. We zetten enkele  speerpunten voor de verschillende partijen op een rij:

Producenten van batterijen moeten zich registreren bij het Umweltbundesamt (het Duitse federale milieuagentschap) voordat zij batterijen op de Duitse markt brengen. Ook dienen producenten te zorgen voor een systeem voor de inzameling en verwerking van oude batterijen. Daarbij geldt een inzamelingsdoelstelling: een bepaald percentage van de verkochte batterijen moet ook daadwerkelijk worden ingezameld en gerecycled.

Bedrijven die batterijen en accu's naar Duitsland importeren, worden door het Batteriegesetz behandeld als producenten. Ook zij moeten zich registreren en voldoen aan de inzamel- en recyclingverplichtingen, ook als zij de batterijen niet zelf produceren.

Winkels die batterijen of apparaten met ingebouwde batterijen verkopen, zijn verplicht om oude batterijen gratis in te nemen. Dit geldt voor zowel fysieke winkels als e-commerceplatforms. Ze moeten consumenten ook informeren over de juiste inzamelpunten en recyclingopties.

Distributeurs moeten ervoor zorgen dat de batterijen die ze verkopen, correct zijn gelabeld en voldoen aan de voorschriften van het BattG.

Bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de inzameling, verwerking en recycling van batterijen moeten voldoen aan strikte normen voor het omgaan met gevaarlijke stoffen in batterijen om milieuvervuiling te voorkomen.

Handhaving

Instanties zoals het Umweltbundesamt (UBA) houden toezicht op de registratie van producenten. Zij controleren of bedrijven zich aan de regels houden en stellen doelen voor inzameling en recycling.

Voldoen aan Europese richtlijnen

Het Batteriegesetz zorgt ervoor dat Duitsland voldoet aan de Europese richtlijn inzake batterijen en accu's (2006/66/EG), die in de hele Europese Unie geldt.

Juridische ondersteuning

Het Batteriegesetz is belangrijk voor zowel producenten en importeurs als winkels, distributeurs en afvalverwerkingsbedrijven. Bij STRICK hebben we de expertise in huis om zorg te dragen voor uw registratie bij het Umweltbundesamt. We ontzorgen u graag! Heeft u specifieke vragen over het Batteriegesetz voor uw onderneming? Neem contact op met Alexander Crämer, Rechtsanwalt bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater.

Geschreven door

Alexander Crämer 30 september 2024

Bekijk onze andere gerelateerde blogs

GmbH oprichten

3 redenen om als Nederlandse ondernemer een GmbH op te richten in Duitsland

Duitsland biedt vele zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Een succesvolle start van uw onderneming in Duitsland vraagt echter om een goede voorbereiding. Bijvoorbeeld wat betreft de gewenste rechtsvorm van uw bedrijf in Duitsland. De GmbH is een van de meest gekozen rechtsvormen bij het oprichten van bedrijven door zowel lokale als buitenlandse ondernemers. Waarom? De beweegredenen verschillen van ondernemer tot ondernemer, maar in de loop der jaren hebben wij drie hoofdredenen kunnen ontdekken.

Alexander Crämer 5 februari 2024
Meer informatie
GmbH oprichten

7 stappen bij het opheffen van een GmbH

Soms staat er een moeilijke beslissing voor de deur. De beslissing om een GmbH wel of niet op te heffen. Bijvoorbeeld omdat de markt veranderd is. Omdat winstmarges drastisch zijn afgenomen. Ook in geval van een fusie of overname kan het opheffen van een GmbH een logische stap zijn. In alle gevallen is het belangrijk om inzicht te hebben. In dit blog zetten we 7 belangrijke stappen bij het opheffen van een GmbH op een rij.

Alexander Crämer 28 augustus 2023
Meer informatie
GmbH oprichten

Waarom is Duitsland een aantrekkelijke markt?

Duitsland biedt vele zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven. Een stabiele en gezonde economie en een goed functionerend financieel systeem zorgen voor een gunstige omgeving voor investeringen en groei. Het hebben van lokale partners kan helpen bij het navigeren door de complexe regelgeving en cultuurverschillen, en kan de deur openen voor nieuwe zakelijke mogelijkheden en toekomstige uitbreiding van uw bedrijf.

Lars Wemmers 10 mei 2023
Meer informatie