Gisela Surmann
Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht
- surmann@strick.de
- +49 (0)28217222121
-
Nederlands, Duits,
EXPERTISE
Het Duitse Arbeidsrecht omvat een groot aantal wetten en voorschriften om zowel een eerlijke en veilige werkomgeving voor medewerkers te creëren als de belangen van werkgevers te behartigen.
Het Duitse arbeidsrecht kent in grote lijnen dezelfde uitgangspunten als het Nederlandse arbeidsrecht. Toch zijn er ook diverse belangrijke verschillen te constateren. We zetten 4 belangrijke verschillen op een rij:
In Nederland is de wettelijke opzegtermijn voor werknemers afhankelijk van de duur van het dienstverband en bedraagt meestal één maand. Voor werkgevers gelden langere opzegtermijnen, die variëren afhankelijk van de duur van het dienstverband.
In Duitsland zijn de wettelijke opzegtermijnen (§ 622 BGB) zodanig dat beide partijen het arbeidscontract in de eerste twee jaar kunnen opzeggen met een opzegtermijn van 4 weken tot de 15e of tot het einde van de maand. Na twee jaar verandert deze korte opzegtermijn niet voor de medewerker. Voor de werkgever wordt de opzegtermijn echter stapsgewijs verlengd. Een maand bij een dienstverband tussen 2 jaar en 5 jaar tot 7 maanden bij een dienstverband van 20 jaar.
Beide landen hebben specifieke opzegverboden, maar de aard en omvang ervan kunnen verschillen. In Nederland gelden bijvoorbeeld opzegverboden tijdens ziekte en zwangerschapsverlof. In Duitsland zijn er vergelijkbare opzegverboden, maar de details kunnen variëren.
Beide landen hebben CAO's die de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden regelen. In Nederland zijn CAO's vaak algemeen verbindend verklaard, wat betekent dat ze gelden voor hele bedrijfstakken. In Duitsland kunnen CAO's ook van toepassing zijn op hele bedrijfstakken, maar er is meer ruimte voor bedrijfsspecifieke onderhandelingen.
In Nederland geldt bijvoorbeeld het ontslagrecht in het Burgerlijk Wetboek, terwijl in Duitsland het Kündigungsschutzgesetz (KSchG) de ontslagbescherming regelt. In Duitsland is ontslag vaak alleen rechtmatig als er een gegronde reden is, terwijl in Nederland het voldoende kan zijn om een redelijke grond te hebben. En er bestaat, uitzonderingen daargelaten, geen wettelijk verplichte ontslagvergoeding in Duitsland.
Onze juridisch specialisten kunnen op verschillende manieren ondersteuning bieden bij arbeidsrechtelijke kwesties in Duitsland. Van juridisch advies bij arbeidsovereenkomsten en arbeidsvoorwaarden tot vertegenwoordiging in gerechtelijke procedures, contractbeoordeling en CAO-onderhandelingen.
Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht
Nederlands, Duits,
Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht
Nederlands, Duits,
Rechtsanwalt,Fachanwalt für Arbeitsrecht
Nederlands, Duits,
Wij zorgen dat u bijblijft en gratis kennis, tips en inspiratie ontvangt.