EXPERTISE

Ontslag

Ontslag en (bijzondere) ontslagbescherming. Dit zijn gevoelige onderwerpen, waar vaak veel emoties bij komen kijken. Voor zowel de werkgever als de werknemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften van ontslag in Duitsland.  

Bij ontslag in Duitsland moet rekening worden gehouden met specifieke opzegtermijnen. De opzegtermijn is in Duitsland afhankelijk van de duur van het dienstverband. Is er geen CAO van toepassing en staat hierover in het arbeidscontract geen regeling vermeld voor de werknemer? In dat geval gelden de wettelijke opzegtermijnen.

Opzegtermijnen bij ontslag in Duitsland

In Duitsland zijn de volgende minimumopzegtermijnen vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek:

  • Tijdens een proeftijd van maximaal 6 maanden is de opzegtermijn 2 weken, daarna vier weken per de 15e van de maand of het einde van de maand.
  • Bestaat de arbeidsovereenkomst meer dan 2 jaar, dan is de opzegtermijn (van de kant van de werkgever) 1 maand vanaf het einde van de maand. Bestaat de arbeidsovereenkomst meer dan 5 jaar? Dan is de opzegtermijn (van de kant van de werkgever) 2 maanden vanaf het einde van de maand. De opzegtermijn voor de werkgever kan oplopen tot 7 maanden, afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst.  

Buitengewoon ontslag

Is er sprake van ontslag op staande voet? Ook dan dient de werknemer formeel van zijn ontslag op de hoogte te worden gesteld. Een sociaal gerechtvaardigde reden – zoals dringende bedrijfseconomische redenen of het gedrag van de werknemer - is hierbij onvoldoende om de werknemer rechtmatig te ontslaan. Er moet al een belangrijke andere reden bestaan. Ook moet de werknemer vaak eerst vooraf worden gewaarschuwd door middel van een berisping.

Ontslag tijdens ziekte

Toch kan zich een situatie voordoen waarbij het onredelijk zou zijn de werkgever de ontslagtermijnen in acht te laten nemen en het dienstverband voort te zetten. Een werknemer kan bijvoorbeeld op staande voet worden ontslagen als hij gedurende werktijd strafbare feiten heeft gepleegd die nadelig zijn voor de werkgever. Dit moet wel duidelijk en onweerlegbaar worden aangetoond. Ook goed om te weten: naar Duits recht kan een werknemer - in tegenstelling tot de regels van het Nederlandse ontslagrecht - tijdens ziekte ontslagen worden.

Ontslagbescherming

Onder ontslagbescherming vallen regels en voorschriften die werkgevers beperken in hun vermogen om werknemers zonder geldige reden te ontslaan. Hierbij neemt de Kündigungsschutzgesetz (KSchG) in Duitsland een centrale rol in. Deze wet is van toepassing op bedrijven met meer dan tien werknemers en is van toepassing voor werknemers die langer dan zes maanden in dienst zijn bij dezelfde werkgever.

Wettelijke bijzondere ontslagbescherming

Daarnaast bestaat er wettelijke bijzondere ontslagbescherming voor specifieke groepen werknemers in Duitsland. Zij mogen niet ontslagen worden volgens de gebruikelijke ontslagregels. Hier gaat het bijvoorbeeld om leerlingen die een praktijkopleiding volgen (Auszubildende), zwangere werknemers / jonge moeders en werknemers die met ouderschapsverlof of zorgverlof zijn.  

Onze juridisch specialisten voor ontslagprocedures

Heeft u te maken met ontslag in uw GmbH? Dan is het raadzaam om advies in te winnen bij een van onze Duitse advocaten. Met hun jarenlange ervaring met Nederlandse ondernemingen kunnen zij u voorzien van maatwerk juridisch advies en helpen bij het afhandelen van ontslag volgens de Duitse wetgeving. Neem vrijblijvend contact op.

Gisela Surmann

Gisela Surmann

Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht

Anja Romijnders

Anja Romijnders

Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht

Torsten Viebahn

Torsten Viebahn

Rechtsanwalt,Fachanwalt für Arbeitsrecht

Gespecialiseerde begeleiding bij ontslagprocedures

Vraag & antwoord

Bij een ontslagprocedure

In Duitsland variëren de opzegtermijnen van 2 weken tot 7 maanden, afhankelijk van de duur van het dienstverband. Deze termijnen zijn vastgelegd in § 622 van het Burgerlijk Wetboek (BGB).

Ja, medewerkers van een GmbH genieten ontslagbescherming onder de Kündigungsschutzgesetz (KSchG). Deze wet vereist een sociale rechtvaardiging voor ontslag en geldt voor bedrijven met meer dan tien werknemers.