EXPERTISE

Arbeidscontracten in Duitsland

Een ondernemer die in Duitsland zaken wil doen, bijvoorbeeld door een eigen vestiging in Duitsland op te richten of een Duits bedrijf over te nemen, krijgt te maken met het Duitse arbeidsrecht. Voor het opstellen van arbeidscontracten is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de Duitse wet- en regelgeving. 

Verschillende arbeidscontracten in Duitsland

In Duitsland kent men – net als in Nederland - verschillende arbeidscontracten. Naast contracten voor Onbepaalde Tijd (Unbefristeter Arbeitsvertrag) en contracten voor Bepaalde Tijd (Befristeter Arbeitsvertrag) zijn we ook contracten voor Deeltijd (Teilzeitvertrag). In Duitsland is – meer dan in Nederland - een contract voor Onbepaalde Tijd de norm. Duitse arbeidscontracten zijn over het algemeen heel gedetailleerd om zowel de werkgever als de werknemer te beschermen. In het arbeidscontract worden de arbeidsvoorwaarden, waaronder de duur van het contract, proeftijd, arbeidsuren, salaris en vergoedingen, vakantiedagen en de opzegtermijn, opgenomen.  

CAO’s

Een cao is een collectieve arbeids overeenkomst tussen werkgevers en werknemers, waarin arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden worden vastgelegd. Ook Duitsland kent een groot aantal cao’s (Tarifvertrag). Een cao komt tot stand door onderhandeling tussen vakbonden en werkgeversverenigingen op sectorniveau. Ook is een cao vaak beperkt tot afzonderlijke regio's of deelstaten.

De werkgever is gebonden aan een cao als hij lid is van de werkgeversorganisatie die de cao heeft gesloten. In andere gevallen kan het BMAS (Federaal Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken), in overeenstemming met de zogenaamde cao-overlegcommissie, een cao onder bepaalde voorwaarden algemeen verbindend verklaren op gezamenlijk verzoek van de partijen bij de cao. Hierdoor zijn slechts enkele cao's algemeen verbindend verklaard.

Ook in arbeidsovereenkomsten kan een cao van toepassing worden verklaard. In dit geval dient de werkgever zich ervan bewust te zijn dat hij deze cao ook aan de werknemer moet kunnen voorleggen. Als een cao niet algemeen verbindend is verklaard en de werkgever is geen lid van de vereniging, kan het lastig zijn om de tekst van de cao te achterhalen.

Flexibiliteit in een Duitse arbeidsovereenkomst

In Nederland staat het Duitse arbeidsrecht bekend als inflexibel. Echter niets is minder waar.  Medewerkers van bedrijven tot en met 10 medewerkers genieten bijvoorbeeld amper ontslagbescherming. Er bestaan niet alleen vaste aanstellingen met overeenkomstige ontslagbescherming, maar tevens contracten voor bepaalde tijd.

Advies van Duitse advocaten over arbeidscontracten

Wilt u meer weten over arbeidscontracten, het Duitse arbeidsrecht en/of cao-wetgeving? Neem gerust contact met ons op. Al 35 jaar helpen we Nederlandse organisaties die zaken (willen) doen in Duitsland. We staan graag voor u klaar!

Gisela Surmann

Gisela Surmann

Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht

Anja Romijnders

Anja Romijnders

Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht

Torsten Viebahn

Torsten Viebahn

Rechtsanwalt,Fachanwalt für Arbeitsrecht

Uw vragen, onze antwoorden

Arbeidscontracten in Duitsland

Duitse arbeidscontracten bieden beperkte flexibiliteit, strikt gereguleerd door wetgeving. Proeftijden en opzegtermijnen bieden enige ruimte, echter vaste afspraken over werktijden, loon en vakanties moeten wettelijk worden nageleefd.

Een Duitse jurist garandeert naleving van lokale arbeidswetten, voorkomt juridische fouten, en zorgt voor waterdichte contracten, wat arbeidsrechtelijke conflicten en financiële risico's minimaliseert.

In Duitsland zijn CAO-regels streng en bindend, en bepalen ze arbeidsvoorwaarden zoals loon, werktijden en vakantiedagen. Deze regels moeten strikt worden nageleefd en bieden weinig ruimte voor afwijkingen.