EXPERTISE

Uitzenden naar Duitsland 

In verschillende sectoren in Duitsland heeft men te maken met een tekort aan arbeidskrachten. Hier liggen mooie kansen voor Nederlandse uitzendbureaus om (ook) de Duitse markt te bedienen. Wel is het heel belangrijk om voorafgaand goed op de hoogte te zijn van de Duitse wet- en regelgeving.

Uitzenden naar Duitsland

Het bedrijfsmatig ter beschikking stellen van medewerkers is in Duitsland geregeld in de zogenoemde Gesetz zur Regelung der gewerbsmäßigen Arbeitnehmerüberlassung (AÜG).

Drie partijen

Bij het werken met uitzendkrachten zijn drie partijen betrokken: de uitzendkracht, het uitzendbureau en de ‘inlenende organisatie’ (het bedrijf waar de uitzendkracht daadwerkelijk aan de slag gaat). Bij een grensoverschrijdende Arbeitnehmerüberlassung moet aan diverse voorschriften, meld- en documentatieverplichtingen worden voldaan.     

Vergunning

In principe is voor het uitlenen van werknemers in Duitsland een vergunning nodig. Deze wordt door de Bundesagentur für Arbeit verstrekt. Als deze vergunning ontbreekt (Arbeitnehmerüberlassungserlaubnis), dan komt het tot een rechtstreekse arbeidsverhouding tussen inlener en uitzendkracht en dreigen er hoge boetes voor alle betrokken partijen.

Wettelijke eisen en verplichtingen

De inlener moet de tewerkstelling van uitzendkrachten in Duitsland vooraf melden door middel van een speciaal formulier. De buitenlandse (Nederlandse) uitlener moet aan deze aanmelding de verklaring toevoegen dat hij het wettelijk minimumloon in acht neemt. Daarnaast moet de inlener dagelijks het begin, de duur en het einde van de werktijden documenteren.

Om te kunnen controleren of de buitenlandse uitlener zijn uitzendkrachten daadwerkelijk het minimumloon betaalt, eist de douane bovendien van de uitlener dat hij actuele Duitstalige loonstroken en Duitstalige arbeidsovereenkomsten ter inzage beschikbaar stelt. Deze documenten moeten tijdens werkzaamheden in Duitsland steeds beschikbaar zijn en daarna minstens 2 jaar worden opgeslagen. Overtredingen tegen deze verordening of tegen de meldplicht kunnen de inlener en/of de uitlener een boete tot € 30.000 kosten.

Bescherming van uitzendkrachten

Sinds 2011 is wettelijk geregeld dat werknemers die in de voorgaande zes maanden bij een onderneming in dienst waren, na hun ontslag niet tegen slechtere voorwaarden mogen worden uitgeleend aan hun voormalige werkgever (‘draaideurconstructie’). Een ander gevolg van deze regeling is dat zowel de uitlener als de inlener bij een grensoverschrijdende Arbeitnehmerüberlassung aan dezelfde meld- en documentatieverplichtingen moet voldoen, hetgeen tot nu toe alleen van toepassing was op het Arbeitnehmer-Entsendegesetz, met name in de bouwsector.

 

Onze juridisch specialisten voor uitzenden naar Duitsland

Als u in Duitsland met uitzendkrachten aan de slag wilt, doet u er goed aan vooraf de vaak nét iets andere wettelijke regels van het Duitse arbeidsrecht te bestuderen. Elk jaar vinden er wijzigingen plaats, soms met ingrijpende gevolgen voor werkgevers en werknemers. Graag ondersteunen wij u bij het uitzenden van personeel naar Duitsland. 

Gisela Surmann

Gisela Surmann

Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht

Anja Romijnders

Anja Romijnders

Rechtsanwältin,Fachanwältin für Arbeitsrecht

Torsten Viebahn

Torsten Viebahn

Rechtsanwalt,Fachanwalt für Arbeitsrecht

Over STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

Vraag & antwoord

Juridisch advies over het inhuren van medewerkers

Ja, u kunt uw Nederlandse uitzendbureau bellen voor het inhuren van medewerkers voor uw GmbH. Echter let goed op dat u juist wordt geadviseerd over de wijze waarop u moet voldoen aan de Duitse regelgeving.

Uw GmbH moet voldoen aan de Duitse arbeidswetgeving, inclusief contractvoorwaarden, arbeidsvoorwaarden, minimumloon, sociale zekerheidsbijdragen, en werknemersbescherming om juridische problemen en boetes te voorkomen bij het inhuren van medewerkers.

Ja, voor sommige sectoren en soorten arbeid kan een vergunning vereist zijn om werknemers in te huren voor uw GmbH. Raadpleeg een Duitse advocaat voor specifieke regelgeving voor uw bedrijfstak.