EXPERTISE

GmbH-akte

De GmbH-akte is een cruciaal document dat de basisregels en structuren van een GmbH vastlegt. Het opstellen en bekrachtigen van deze akte vereist zorgvuldige voorbereiding. Deze akte verduidelijkt de rechten en plichten van aandeelhouders en bestuurders, en biedt een solide juridische basis voor de bedrijfsvoering van de GmbH.

GmbH-akte is de juridische basis van het bedrijf 

Een GmbH-akte, officieel bekend als de "Gesellschaftsvertrag" of oprichtingsakte, is een belangrijk document bij de oprichting van een GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) in Duitsland. Dit document legt de juridische basis voor de GmbH en bevat belangrijke informatie over de structuur, werking en doelstellingen van het bedrijf. 

Wat staat er in een GmbH-akte?

De GmbH-akte is een cruciaal document dat de basisregels en structuren van een GmbH vastlegt. Het opstellen en bekrachtigen van deze akte vereist zorgvuldige voorbereiding en naleving van wettelijke procedures. In de akte worden de naam en vestigingsplaats van de GmbH vastgelegd, waarbij de naam uniek moet zijn en de vestigingsplaats in Duitsland moet zijn gelegen. Ook wordt het doel van de vennootschap beschreven, evenals de stortingsplicht en het minimale oprichtingskapitaal van 25.000 euro, waarvan ten minste 12.500 euro bij de oprichting moet zijn gestort.

Daarnaast worden de aandeelhouders en hun bijdragen aan het kapitaal benoemd, samen met de eerste bestuurders (Geschäftsführer) en hun verantwoordelijkheden. Verder regelt de akte de juridische vertegenwoordiging van de GmbH, de besluitvormingsprocessen, de verdeling van winsten, de voorwaarden voor de overdracht van aandelen en de procedures voor beëindiging en liquidatie van het bedrijf.

Welke procedures moet men doorlopen voor een GmbH-akte?

Er zijn 4 verschillende procedurestappen voor de GmbH-akte: 

1. Concept oprichtingsakte

Er wordt een concept van de oprichtingsakte vervaardigd met de hulp van een juridisch adviseur om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan alle wettelijke vereisten.

2. Notariële bekrachtiging

De conceptakte moet worden bekrachtigd door een Duitse notaris. Dit betekent dat de oprichters persoonlijk voor de notaris moeten verschijnen om hun handtekeningen te zetten.

3. Inschrijving in het handelsregister

Samen met andere vereiste documenten wordt ales ingediend bij het lokale handelsregister (Handelsregister) voor registratie. Pas na deze inschrijving krijgt de GmbH rechtspersoonlijkheid.

4. Bankrekening en kapitaalstorting

Als de GmbH-akte is ingeschreven, moeten de aandeelhouders het gestorte kapitaal overmaken naar een geblokkeerde bankrekening op naam van de GmbH.

Duitse advocaten en de GmbH-akte

Al jaren begeleidt STRICK Nederlandse bedrijven die succesvol in Duitsland zakendoen. Advies en ondersteuning bij het vervaardigen van een GmbH-akte hebben wij de afgelopen drie decenia regelmatig gedaan. Zelf op zoek naar een Duitse advocaat die in een GmbH-akte kan adviseren? Neem vrijblijvend contact op. 

Freddy Heinzel

Freddy Heinzel

Rechtsanwalt,Honorarkonsul des Königreichs der Niederlande

Alexander Crämer

Alexander Crämer

Rechtsanwalt

Concept GmbH-akte laten vervaardigen door STRICK

Ondersteuning

Wat u moet weten over de GmbH

Volgens de Duitse wet moet een GmbH worden opgericht door middel van een oprichtingsakte. Dit betekent dat de oprichtingsakte door een Duitse advocaat kan worden opgesteld en worden bekrachtigd door een notaris. Zonder deze oprichtingsakte is de GmbH niet rechtsgeldig.

In Duitsland mag een Duitse advocaat een oprichtingsakte maken die bekrachtigd moet worden door een notaris.