Thorsten Meyer
Steuerberater,Wirtschaftsprüfer,Fachberater für internationales Steuerrecht
- meyer@strick.de
- +49 (0)282172220
-
Nederlands, Duits,
EXPERTISE
Wanneer een Nederlandse ondernemer in Duitsland actief is, dan regelt het door Duitsland en Nederland gesloten belastingverdrag welk land belasting mag heffen. Dit belastingverdrag staat boven de nationale belastingvoorschriften. Een Nederlandse onderneming is bijvoorbeeld belastingplichtig in Duitsland wanneer er sprake is van een zogenoemde ‘vaste inrichting’.
Een vaste inrichting ontstaat bijvoorbeeld als bouw- en montagewerkzaamheden langer dan twaalf maanden duren. Ook een zgn. vaste vertegenwoordiger van een Nederlandse onderneming in Duitsland kan belastingplichtig worden. De vaste vertegenwoordiger is een persoon die namens het bedrijf is gerechtigd in Duitsland contracten af te sluiten en dit ook doet. Als uw onderneming bijvoorbeeld een contract met een Duits bedrijf sluit en boven de handtekeningenlijst zowel bij de opdrachtgever als de opdrachtnemer een Duitse plaatsnaam staat, betekent dit dat de overeenkomst in Duitsland tot stand is gekomen. Voor de fiscus een sterke aanwijzing dat er sprake is van belastingplicht in Duitsland. Bij een vaste inrichting gaat het om de vraag hoe structureel u in Duitsland werkt.
Buitenlandse bedrijven die met (eigen) medewerkers werkzaamheden in Duitsland willen uitvoeren, moeten aan de bepalingen van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz voldoen. Deze wet is gebaseerd op de EU-detacheringsrichtlijn en verklaart enkele Duitse CAO-bepalingen ook algemeen bindend voor buitenlandse bedrijven. Via het aanmeldformulier van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz moet een Nederlandse ondernemer - voor aanvang van de werkzaamheden in Duitsland – informatie geven over onder andere de eigen onderneming, de werkzaamheden in Duitsland, de looptijd en de betrokken medewerkers.
Met deze informatie kan het Finanzamt gemakkelijk nagaan hoe vaak en voor welke periode uw onderneming werkzaamheden in Duitsland uitvoert. Dit is belangrijke informatie voor de Duitse fiscus omdat u op basis van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland wellicht verplicht bent om over uw winsten uit de Duitse operaties in Duitsland belasting te betalen. De fiscus kan concluderen dat er sprake is van een vaste inrichting.
Bij een vaste inrichting legt het Finanzamt een naheffing op. Dit kan tot een tijdelijke dubbele belastingheffing leiden: u moet in Duitsland de naheffing betalen en in Nederland heeft u al belasting betaald. Dit kan een flinke aanslag op de liquiditeit van uw onderneming betekenen. In sommige gevallen moet uw belastingadviseur de belasting van meerdere jaren terugvorderen.
Bent u betrokken bij een groot project, zoals het opzetten van een fabriek of een (woningbouw)project dat over een periode van meerdere jaren loopt? Dan is het aannemelijk dat u vroeg of laat als fiscale vaste inrichting wordt beschouwd. Geeft u in uw eerste melding volgens het Arbeitnehmer-Entsendegesetz aan dat u de duur van het project inschat op meer dan twaalf maanden, dan vindt de Duitse fiscus dit zeer prettig en noteert hij u onmiddellijk als vaste inrichting.
Bent u structureel op de Duitse markt actief? Dan is het zinvol om over de oprichting van een Duitse GmbH na te denken. Bij een langdurig project – zoals de bouw van een fabriek of een woningbouwproject - zou de GmbH het werk kunnen aannemen en de Nederlandse moeder als onderaannemer per projectfase kunnen inschakelen.
Een Duitse fiscalist kan u helpen bij alle fiscale aspecten van een vaste inrichting. Onze specialisten begeleiden u door de complexe procedures en regelgeving, zorgen voor de juiste documenten en adviseren over fiscale en juridische verplichtingen.
Steuerberater,Wirtschaftsprüfer,Fachberater für internationales Steuerrecht
Nederlands, Duits,
Steuerberaterin,Fachberaterin für internationales Steuerrecht,Fachberaterin für Unternehmensnachfolge (DStV e.V.),im Angestelltenverhältnis
Nederlands, Duits,
Wij zorgen dat u bijblijft en gratis kennis, tips en inspiratie ontvangt.