Alexander Crämer
Rechtsanwalt
- craemer@strick.de
- +49 (0)28217222171
-
Nederlands, Duits,
EXPERTISE
Buitenlandse bedrijven die met (eigen) medewerkers bouwwerkzaamheden in Duitsland willen uitvoeren, moeten aan de bepalingen van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz (AEntG) voldoen. Deze wet is gebaseerd op de EU-detacheringsrichtlijn en verklaart enkele Duitse cao-bepalingen ook algemeen bindend voor buitenlandse bedrijven.
Bij het bouwen in Duitsland moet u enkele belangrijke stappen ondernemen om aan de regelgeving te voldoen.
Allereerst moet u het aanmeldingsformulier invullen volgens het Arbeitnehmer-Entsendegesetz (AEntG). Dit formulier moet worden ingediend bij de Zoll (de Duitse douane) voordat u begint met werken in Duitsland. Hoewel de vragen op dit formulier eenvoudig en logisch lijken, is het belangrijk om de achterliggende regels goed te begrijpen, anders loopt u het risico op fouten.
Daarnaast wordt een kopie van uw aanmelding doorgestuurd naar verschillende Duitse instanties. Dit zijn onder andere het Finanzamt Kleve, dat speciaal is aangewezen voor Nederlandse bedrijven die in Duitsland actief zijn,
Welke gegevens moet u volgens het Arbeitnehmer-Entsendegesetz kunnen overhandigen?
Een arbeidsovereenkomst per medewerkerdie voldoet aan de bepalingen van het Arbeitnehmer-Entsendgesetz en het Duitse Nachweisgesetz. Het is niet voldoende uw standaard arbeidsovereenkomsten te laten vertalen.
Het Arbeitnehmer-Entsendegesetz (AEntG) garandeert dat werknemers recht hebben op een minimumloon. Aan de hand van de loonstrook kan gecontroleerd worden of het minimumloon ook daadwerkelijk wordt uitbetaald. Het is daarom essentieel dat de loonstrook begrijpelijk is voor een Duitse ambtenaar. Dit betekent dat het niet volstaat om Nederlandse afkortingen, zoals bijvoorbeeld AOW. Een Duitse ambtenaar begrijpt deze afkorting niet. Het is noodzakelijk om een toelichting te geven bij de Nederlandse afkortingen.
In deze urenstaat moet het begin, einde en duur van de werkzaamheden zijn opgenomen.
In het land waar u werkt, moet u ook sociale premies betalen. Met andere woorden, als u in Duitsland werkt, valt u onder het Duitse sociale zekerheidsstelsel en moeten daar de premies worden afgedragen. Echter, als het werk in Duitsland van korte duur is, kunt u binnen het Nederlandse stelsel blijven. Hiervoor is een officiële verklaring nodig over het toepasselijke verzekeringsstelsel, die wordt afgegeven door de bevoegde Nederlandse instanties. In dit geval moet de Sociale Verzekeringsbank deze verklaring verstrekken via een A1-formulier.
Het Arbeitnehmer-Entsendegesetz heeft ook een fiscale kant. Via de kopie van uw aanmelding die het Finanzamt in Kleve ontvangt, kan de Duitse fiscus eenvoudig bijhouden hoe vaak en hoe lang u werkzaamheden in Duitsland uitvoert. Deze informatie is van belang omdat u, op basis van het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland, mogelijk belasting moet betalen over de winsten die u in Duitsland behaalt. Als uw werkzaamheden worden beschouwd als een fiscale 'vaste inrichting', heeft Duitsland het recht om belasting te heffen.
Een medewerker kan overigens ook nog op een andere manier in Duitsland belastingplichtig worden. Verblijft hij binnen 12 maanden meer dan 183 dagen in Duitsland, dan wordt hij eveneens via het belastingverdrag in Duitsland belastingplichtig met alle gevolgen van dien. Hierbij gaat het nadrukkelijk niet om werkdagen maar verblijfsdagen, wat een groot verschil kan uitmaken.
De Duitse wet- en regelgeving wijkt af van de Nederlandse. Hierdoor kunt u onaangenaam verrast worden als u gaat bouwen met eigen medewerkers in Duitsland. Laat u daarom vooraf goed juridisch en fiscaal adviseren voor zowel uw organisatie als voor uw werknemers.