Bedenkingen in de bouw: kunnen deze mondeling worden geuit?

Het Duits reglement voor aanbesteding en contracten met betrekking tot bouwwerkzaamheden (VOB) kent veel verschillende voorschriften voor de contractuele bouwsector.

Heeft de opdrachtnemer bijvoorbeeld bedenkingen bij de geplande wijze van uitvoering? Volgens de VOB/B moet hij de opdrachtgever daarvan schriftelijk op de hoogte stellen. De vraag is of en in hoeverre dergelijke bedenkingen ook mondeling kunnen worden geuit.

Mondeling uiten van bedenkingen

Het Oberlandesgericht Brandenburg moest in juli 2021 over een dergelijke zaak uitspraak doen. Een hoofdaannemer gaf een onderaannemer de opdracht om een parkeergarage met meerdere verdiepingen te saneren. Vóór de aanvang van zijn werkzaamheden heeft de onderaannemer schriftelijk zijn bedenkingen geuit. Deze bedenkingen hadden betrekking op de voorgeschreven, maar te lage hoogte van de bodemlaag.

Het duurde niet lang voordat inderdaad zichtbaar werd dat de voegen verschoven. Als gevolg hiervan deed de onderaannemer een beroep op zijn eerder meegedeelde bedenkingen. De hoofdaannemer gaf aan dat deze schriftelijke bedenkingen niet voldoende waren onderbouwd, omdat er geen concrete redenen in stonden. De opdrachtnemer had zijn bedenkingen echter ook mondeling aan de opdrachtgever kenbaar gemaakt, en wel concreet en gedetailleerd. Hij kon dit ook bewijzen. De rechtbank moest nu beslissen of deze mondeling geuite bedenkingen voldoende waren en de opdrachtnemer zo van de aansprakelijkheid zou bevrijden.

Het Oberlandesgericht Oldenburg heeft dit bevestigd. Hoewel vereist is dat bedenkingen schriftelijk kenbaar worden gemaakt, kan mondelinge kennisgeving nog steeds relevant zijn. Een mondelinge kennisgeving volstaat als de inhoud ervan duidelijk, volledig, ondubbelzinnig en uitputtend is. Dat was hier het geval, hetgeen kon worden bewezen.

Volg de eisen van de VOB/B

Ons advies? Zorg dat voldaan wordt aan de vereisten van de VOB/B en geef de bedenkingen schriftelijk en gedetailleerd aan. Immers, in de VOB/B geldt het dwingende schriftelijkheidsvereiste. Daar komt bij dat het moeilijk is te bewijzen dat bedenkingen mondeling zijn meegedeeld en onderbouwd. Tevens bestaat het risico dat wanneer bedenkingen enkel mondeling worden meegedeeld, de opdrachtnemer overeenkomstig § 254 BGB medeschuldig wordt wat betreft financiële aansprakelijkheidskwesties.

Geschreven door

Udo Croonenbrock 21 december 2022

Bekijk onze andere gerelateerde blogs

Bouwen in Duitsland

Aan de slag met uw ambacht in Duitsland

Bent u timmerman, metselaar, stukadoor, elektricien, stratenmaker of steigerbouwer en wilt u uw ambacht (ook) in Duitsland uitoefenen? U bent niet de enige! Voor Nederlandse ondernemers liggen er mooie kansen bij onze oosterburen. Echter: wie in Duitsland een ambacht wil uitoefenen, krijgt met de Duitse wetgeving te maken. Graag zetten we een aantal belangrijke zaken voor u op een rij.

Alexander Crämer 7 december 2023
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

Contracten met onderaannemers in de bouw

Stelt u zich eens voor: Een aannemer in de bouw zoekt een of meerdere onderaannemers voor specifieke werkzaamheden. Er wordt een schriftelijke overeenkomst van onderaanneming door beide partijen ondertekend. Daarmee lijken taken, verantwoordelijkheden, vergoedingen en risico’s helder en duidelijk te zijn, maar daar gaat het toch geregeld mis. De daadwerkelijke invulling van een contractsverhouding in de bouw in Duitsland blijkt in de praktijk vaak leidend te zijn in geval van geschillen.

Udo Croonenbrock 21 september 2023
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

De presentatie van een urenregistratie in de bouwsector

Een urenregistratie is geen zeldzaamheid meer in de bouwsector. Volgens de VOB/B (Vergabe- und Vertragsordnung für Bauleistunden Teil B: Allgemeine Vertragsbedingungen für die Ausführung von Bauleistungen) wordt arbeid op basis van uurloon echter alleen vergoed in gevallen waarin dat vóór de aanvang van de werkzaamheden uitdrukkelijk is overeengekomen. Wanneer er sprake is van een stilzwijgende afspraak over uurloon, is niet zeker.

Udo Croonenbrock 23 mei 2022
Meer informatie