EXPERTISE

Detacheren

Voor Nederlandse ondernemers kan het interessant zijn om medewerkers te detacheren naar Duitsland. Het land kent een grote vraag naar vakmensen in specifieke branches, zoals de bouw, techniek, logistiek en de zorg. Voor Nederlandse bedrijven in de grensregio is detachering een logische stap om de markt te vergroten. Bij detachering naar Duitsland komen een aantal juridische en administratieve verplichtingen kijken.

Arbeidsrecht in Duitsland

Een Nederlandse ondernemer die zijn medewerkers detacheert naar Duitsland krijgt met het Duitse arbeidsrecht te maken. Enkele belangrijke aandachtspunten:

  • De werknemer dient ter vergoeding van de werkzaamheden ten minste het in het specifieke geval geldende minimumloon te ontvangen.
  • Duitsland kent strenge regels over werktijden, rusttijden en overuren. Het bijhouden van een urenstaat is belangrijk om aan te tonen dat deze regels worden nageleefd. Ook is een urenstaat – in geval van controle op minimumloon – nodig om aan te tonen dat het loon in verhouding staat tot het aantal gewerkte uren.

 

Registratieverplichtingen

Bij detachering naar Duitsland komen diverse registratieverplichtingen kijken. Deze zijn vaak afhankelijk van de specifieke sector waarin de ondernemer werkzaam is. Het is belangrijk om te controleren welke registratieverplichtingen er zijn binnen uw sector. Enkele voorbeelden:

  • In de bouw en de transportsector is het bijvoorbeeld verplicht om – voorafgaand aan de detachering – medewerkers aan te melden bij het Meldeportal-Mindestlohn.
  • In de bouw is het heel belangrijk om te registreren bij SOKA-BAU. Bij een ambachtelijk beroep is het van belang te controleren of registratie bij de Handwerksrolle verplicht is.

 

Sociale zekerheid

Een A1-verklaring is nodig om aan te tonen dat de werknemer sociaal verzekerd blijft in Nederland. Deze verklaring wordt aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Nederland. Werknemers blijven normaal gesproken onder de Nederlandse sociale zekerheidsregeling vallen, mits de detachering tijdelijk is (tot maximaal 24 maanden).

Onze specialisten voor detacheren naar Duitsland

Heeft u specifieke vragen over detacheren naar Duitsland? Bij complexe situaties of bij langdurige detachering is het belangrijk om juridisch advies in te winnen. In alle gevallen is het belangrijk dat documenten en registraties op orde zijn voordat de detachering van start gaat. Dit is ook van groot belang in geval van controles. Heeft u hulp nodig bij de registratie bij het Meldeportal-Mindestlohn of bij een sectorspecifieke registratie? Heeft u vragen over de Handwerksrolle? Of over het arbeidsrecht in Duitsland? Wij staan graag voor u klaar! 

Alexander Crämer

Alexander Crämer

Rechtsanwalt

Torsten Viebahn

Torsten Viebahn

Rechtsanwalt,Fachanwalt für Arbeitsrecht

Over STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater

Vraag & Antwoord

Detacheren naar Duitsland

Dit hangt af van het land van herkomst. Voor werknemers uit EU-landen is meestal geen werkvergunning nodig, maar registratie bij Duitse autoriteiten kan wel verplicht zijn.

In veel gevallen is de detachering beperkt tot 24 maanden, afhankelijk van sociale zekerheidsregels en verdragen.

Als de werknemer een A1-verklaring heeft, blijft hij sociaal verzekerd in het thuisland. Zonder dit formulier geldt vaak het Duitse sociale zekerheidsstelsel.

Dit hangt af van de duur van de detachering en eventuele belastingverdragen tussen het thuisland en Duitsland. Vaak geldt dat bij korte detacheringen belasting in het thuisland wordt betaald.