Een Brexit met gevolgen

Wat gebeurt er met een Britse Limited die haar statutaire zetel in Duitsland heeft? Zowel in Duitsland als in het Verenigd Koninkrijk bestaat een groot aantal vennootschappen met de vorm "Limited" - een Britse vennootschapsvorm.

Na de Brexit rees de vraag hoe met deze vennootschapsvorm moest worden omgegaan.

De Limited is een niet-beursgenoteerde kapitaalvennootschap naar Brits vennootschapsrecht. De Limited is snel op te richten en vereist slechts een klein maatschappelijk kapitaal van ten minste één Britse pond, zodat de Limited ook in Duitsland enorm populair is geworden. Door de vrijheid van vestiging in de Europese Unie konden ook in Duitsland gevestigde vennootschappen als Limited opereren.

Met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie rees de vraag hoe er met een Limited moet worden omgegaan. Het Oberlandesgericht München heeft in augustus 2021 beslist dat een Limited die haar feitelijke zetel in Duitsland heeft, voortaan moet worden behandeld als:

  • een Gesellschaft bürgerlichen Rechts (GbR) – te vergelijken met een maatschap,
  • als een Handelsgesellschaft (OHG) – te vergelijken met een vennootschap onder firma of
  • als een eenmanszaak,

afhankelijk van haar feitelijke structuur.

De oorspronkelijke vrijheid van vestiging, waardoor een Limited ook in Duitsland een zetel kon hebben, vloeide voort uit art. 29, 54 VWEU (Verdrag betreffende de werking van de Europese unie). Als gevolg van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk is het recht van de Europese Unie echter niet langer van toepassing. In de verdere handels- en samenwerkingsverdragen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn geen bepalingen opgenomen over de vrijheid van vestiging. Dientengevolge wordt de rechtsvorm thans bepaald volgens het zetelbeginsel, zodat een Limited niet langer haar hoofdvestiging in Duitsland kan hebben. Voortaan wordt de rechtsvorm van de vennootschap bepaald op basis van de feitelijke structuur van de vennootschap. Aangezien de rechtspersoon Limited in Duitsland niet meer bestaat, moeten ondernemingen zo snel mogelijk hun rechtsvorm veranderen.

Deze beslissing kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo is de rechtsvorm bepalend voor de procesbevoegdheid of ook voor de aansprakelijkheidsmogelijkheden. Indien dit nu wordt vastgesteld volgens de daadwerkelijke structuur naar Duits recht en de rechtspersoon Limited wordt geacht niet langer te bestaan, kan dit tot complicaties leiden.

Tip: Als u eigenaar bent van een Limited in Duitsland en dus indirect ook te maken krijgt met de gevolgen van de Brexit, adviseren wij u graag. Indien zich complicaties voordoen bij de structurering van de rechtsvorm of indien er vragen zijn over de keuze van een nieuwe vennootschapsvorm, kunnen wij u graag van dienst zijn.

 

Dit artikel is met vriendelijke ondersteuning van Frederike Knickrehm ontstaan.

Geschreven door

Udo Croonenbrock 15 oktober 2021

Bekijk onze andere gerelateerde blogs