De nieuwe Duitse verwarmingswet

Op 8 september jl. heeft het Duitse parlement ingestemd met een wetsontwerp dat de verwarming van gebouwen met fossiele brandstoffen moet uitfaseren. De zogenoemde verwarmingset is onderdeel van het streven van Duitsland om in 2045 klimaatneutraal te zijn.

Nieuwbouw versus bestaande bouw

De nieuwe verwarmingswet is van kracht vanaf 1 januari 2024. De belangrijkste bepaling is dat nieuw geïnstalleerde verwarmingssystemen vanaf januari 2024 voor minstens 65% op hernieuwbare energiebronnen moeten kunnen draaien. Dit geldt in eerste instantie voor nieuwbouw. Voor bestaande bouw moet er eerst ‘gemeentelijke warmteplanning’ beschikbaar zijn.

 

Gemeentelijke warmteplanning

Dit betekent dat er werk aan de winkel is voor de deelstaten. Zij moeten de komende jaren in kaart brengen hoe gebouwen worden verwarmd en waar een warmtenet tot de mogelijkheden behoort. Vervolgens dienen grote steden omstreeks juli 2026 aan te geven hoe ze van plan zijn om stadsverwarming en biogasnetwerken uit te breiden. Kleinere steden en gemeenten moeten dit doen omstreeks juli 2028. Voor gemeenten met minder dan 10.000 inwoners gelden minder strikte voorschriften.

 

Duurzame verwarmingssystemen

Er bestaan verschillende alternatieven om verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen te vervangen. Denk daarbij aan elektrische warmtepompen, zonne-energie- of aardwarmtesystemen alsook houtgestookte verwarmingssystemen.

 

Financiële steun

Voor het ombouwen van een verwarmingssysteem kunnen huiseigenaren aanspraak maken op financiële steun. Dit betreft 30% van de kosten voor het ombouwen. Ook is het mogelijk om – als u in uw eigen huis woont – tot 2028 een ‘klimaatversnellingsbonus’ aan te vragen.

 

Huurwoningen

Verhuurders kunnen de kosten voor een nieuwe verwarming gedeeltelijk (tot 10%) via huurverhogingen doorberekenen. Hiervoor kunnen verhuurders ook gebruikmaken van overheidssteun. De huur mag bij het vervangen van de verwarmingssystemen maximaal 50 cent per vierkante meter stijgen.

 

Vervangen van kapotte verwarmingssystemen

Defecte verwarmingssystemen (op fossiele brandstoffen) kunnen in principe worden gerepareerd. Wanneer reparatie niet mogelijk is, heeft de huiseigenaar normaal gesproken vijf jaar de tijd om een nieuw verwarmingssysteem te installeren dat voldoet aan de 65% norm. Voor appartementencomplexen gelden langere overgangsperioden.

 

Complexe wetgeving

Heeft u specifieke vragen over de impact van de Duitse verwarmingswet voor u als ondernemer of verhuurder? Neem contact op met Alexander Crämer, Rechtsanwalt. Wij staan graag voor u klaar!

Geschreven door

Alexander Crämer 6 november 2023

Bekijk onze andere gerelateerde blogs