Koop van een Duitse onderneming

Het personenvennootschapsrecht heeft betrekking op het recht van personenvennootschappen, dus de zgn. Kommanditgesellschaft KG (commanditaire vennootschap), de offene Handelsgesellschaft OHG (vennootschap onder firma), de Partnerschaftsgesellschaft PartG (maatschap voor vrije beroepen) en de Gesellschaft bürgerlichen Rechts GmbH (maatschap).

Er zal nu een aantal wijzigingen worden aangebracht in het Duitse personenvennootschapsrecht. De wijzigingen zullen op 1 januari 2024 in werking treden.

Op grond van de wetswijziging beschikt de commanditaire vennoot van een Kommanditgesellschaft KG dan over een onbeperkt recht op informatie in geval van een gewichtige redenen. De commanditaire vennoot krijgt in de toekomst ook te maken met een aanscherping van de aansprakelijkheid. Al voordat de Kommanditgesellschaft in het handelsregister is ingeschreven, is een commanditaire vennoot dan, net als een persoonlijk aansprakelijke vennoot, aansprakelijk, voor zover hij heeft ingestemd met de deelname aan het rechtsverkeer. Bij toetreding van een commanditaire vennoot is dus voorzichtigheid geboden. Eventueel moeten aan de toetreding ook voorwaarden worden verbonden. 

De Gesellschaft bürgerlichen Rechts GmbH zal in de toekomst kunnen worden omgezet in een andere rechtsvorm en ook in een ondernemingsregister bij het Amtsgericht worden opgenomen. De opname in dit register is weliswaar niet verplicht, maar de verwerving van rechten die in openbare registers zijn ingeschreven, zal in de toekomst echter aan de inschrijving worden gekoppeld. Daarbij moet worden gedacht aan de aankoop van onroerende zaken. Een inschrijving is dus aan te bevelen is.

Met betrekking tot de offene Handelsgesellschaft OHG zijn wijzigingen doorgevoerd ten aanzien van de besluitvorming en de winstverdeling. 

Tip: Als u vragen heeft over het oprichten van of de verwerving of verkoop van vennootschappen in Duitsland, zijn wij u graag van dienst. Wij begeleiden u graag, van de keuze van de rechtsvorm tot het sluiten van de overeenkomsten. Ook bij de afwikkeling van de verwerving van een vennootschap of bij andere problemen, staan wij u graag ter zijde. Uw vragen over de wijzigingen in het personenvennootschapsrecht beantwoorden wij eveneens graag.

 

Dit artikel is met vriendelijke ondersteuning van Frederike Knickrehm ontstaan.

Geschreven door

Alexander Crämer 14 oktober 2021

Bekijk onze andere gerelateerde blogs