Agressieve handelspraktijken en misleidende reclame in de ban

De Duitse economie groeit nog steeds en blijft groeien zij het in een langzamer tempo. Voor dit jaar wordt er gerekend met een groei van 3% en voor 2023 met een groei van 2,9 %. Duitsland staat er - zoals uit de cijfers blijkt - economisch beter voor dan de meeste andere landen in de eurozone. Dit kan zeer interessant zijn voor Nederlandse bedrijven!

Duitse markt betreden

Alvorens u de Duitse markt gaat betreden, is het raadzaam om bestaande verschillen in wet- en regelgeving onder de loep te nemen. Aangezien u niet alleen bent op deze markt speelt de Duitse mededingingswet een niet onaanzienlijke rol. Het ´Gesetz gegen den unlauteren Wettbewerb´ dient oneerlijke concurrentie te voorkomen en moet mededingers en consumenten tegen malafide handelspraktijken beschermen die invloed hebben op hun economische gedrag. Tegelijkertijd wordt hierin rekening gehouden met het belang van de gemeenschap ten aanzien van onvervalste concurrentie.

´Gesetz gegen den unlauteren Wettbewerb´

Oneerlijk wordt als volgt omschreven in het ´Gesetz gegen den unlauteren Wettbewerb´: ongepaste beïnvloeding, het uitbuiten van zakelijke onervarenheid of een dwangpositie, misleidende handelingen, het kleineren van kenmerken, goederen of dienstverleningen van mededingers, het aanbieden van nagebootste goederen of dienstverleningen, misleidende reclame, vergelijkende reclame, misleidende weglatingen en agressieve handelspraktijken zoals ongewenste telefoon- of e-mail campagnes.

Verklaring van onthouding

In geval van overtreding kunnen mededingers door middel van een officiële waarschuwing (Abmahnung) tegen concurrenten optreden. Een onderdeel van een Abmahnung is een verklaring van onthouding (Unterlassungserklärung) die de eigenschap van een overeenkomst heeft en ertoe dient een buitengerechtelijk akkoord te bereiken. Als de beweerde inbreuk op het verbod van oneerlijke concurrentie van toepassing is, moet deze Unterlassungserklärung (eventueel in gewijzigde vorm) worden afgegeven. Slechts door middel van zo’n verklaring kan het zogenaamde gevaar voor herhaling (Wiederholungsgefahr) worden uitgebannen en kunnen verdere onkosten als gevolg van een gerechtelijke procedure worden vermeden.

Oneerlijke concurrentie

Als de beschuldigingen ongerechtvaardigd zijn, is het raadzaam de Abmahnung van de hand te wijzen. Echter, als de Unterlassungserklärung niet wordt afgegeven, kan de benadeelde een kort geding aanspannen tot onthouding van handelspraktijken die in strijd zijn met de concurrentieregels. De in een Abmahnung genoemde korte termijnen dienen onvoorwaardelijk in acht te worden genomen. Met betrekking tot de bijzonderheden van het Duitse mededingingsrecht en de mechanismen die in werking treden wanneer u als benadeelde grote urgentie vermoedt, kunt u te allen tijde bij onze specialisten op het gebied van oneerlijke concurrentie terecht.

Geschreven door

Alexander Crämer 15 november 2022

Bekijk onze andere gerelateerde blogs