De wet Lieferkettengesetz in de praktijk

Strengere regels in de Duitse wet inzake toeleveringsketen. De wet Lieferkettengesetz (ook wel Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz genoemd) gaat in 2023 in en is verplicht voor ondernemingen met meer dan 3.000 werknemers.

Vanaf 2024 vallen ook ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers onder de werkingssfeer van de wet. Het doel van deze wet is ervoor te zorgen dat de mensenrechten in alle bedrijven in de toeleveringsketen worden gerespecteerd en dwangarbeid, kinderarbeid en slavernij worden voorkomen. Andere aspecten in de wet Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz zijn milieu en gezondheid.

Het in de praktijk brengen van de wet en toezicht houden op de hele toeleveringsketen zou in de praktijk nog tot grote problemen kunnen leiden. Om toezicht te kunnen houden zou gebruik kunnen worden gemaakt van een blockchainregister. Blockchain is bekend geworden als technologie achter cryptovaluta zoals bitcoin. Het voordeel van dit systeem is dat gegevens fraudebestendig kunnen worden opgeslagen en uitgewisseld. De hele toeleveringsketen kan door middel van dit systeem worden gevolgd, doordat individuele actoren en bedrijven een digitale identiteit krijgen. Met behulp van deze digitale identiteit bestaat de mogelijkheid om gegevens naar de blockchain te uploaden. Blockchain is dus een heel veilige methode om de toeleveringsketen te volgen. Echter, het bouwen van een blockchain database is heel duur en kost veel tijd. Daarom wordt er nu nog vaak gekozen voor een normale database waarin informatie over de toeleveringsketen en de processen worden opgeslagen.

In Nederland zijn de regels over het documenteren van de informatie met betrekking tot de toeleveringsketen niet zo streng. Weliswaar is sinds 2019 de Wet Zorgplicht Kinderarbeid (Child Labour Due Diligence Law) van kracht die bedrijven ertoe verplicht de risico's van kinderarbeid in hun toeleveringsketen te identificeren, maar er zijn geen andere bepalingen opgenomen. Alleen bij een onderbouwde verdenking van kinderarbeid moeten er actieplannen worden opgesteld hoe het probleem van kinderarbeid moet worden aangepakt. Nederlandse bedrijven zijn dus niet verplicht hun toeleveringsketen exact in kaart te brengen.

Uiteindelijk zullen echter alle bedrijven de informatie met betrekking tot hun toeleveringsketen moeten documenteren. In de eerste plaats plant de Europese Unie betreffende wetgeving voor alle bedrijven met meer dan 250 medewerkers. De afgelopen maanden is hierbij echter vertraging ontstaan, zodat niet duidelijk is, wanneer de wet in werking zal treden.

In de tweede plaats dreigen Nederlandse bedrijven hun zakenpartners te verliezen, als zij informatie over hun toeleveringsketen niet volgens de Duitse standaard kunnen overleggen. Het is dus zinvol om tijdig te bepalen op welke wijze informatie zal worden opgeslagen om aan de Duitse wettelijke verplichtingen te kunnen voldoen en geen zakenpartners te verliezen.

Dit artikel is met medewerking van Frederike Knickrehm tot stand gekomen.

Geschreven door

Alexander Crämer 16 februari 2022

Bekijk onze andere gerelateerde blogs