Fiscale verplichtingen als gevolg van een vaste inrichting

Voor veel bedrijven is het een droom om internationaal te ondernemen. De eerste stap naar internationalisering van zakelijke activiteiten is vaak het uitvoeren van een opdracht in het buitenland. Daarmee komt het internationale belastingrecht om de hoek kijken. In dit blog staan we stil bij de fiscale verplichtingen van de vaste inrichting.

Belastingplichtig in Nederland of Duitsland?

Wanneer een Nederlandse onderneming in Duitsland actief is, dan is het mogelijk dat de onderneming belastingplichtig wordt in Duitsland. Het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland bepaalt dan welk land belasting mag heffen. Een Nederlandse onderneming is bijvoorbeeld belastingplichtig in Duitsland wanneer er sprake is van een zogenoemde ‘vaste inrichting’.

Internationaal belastingrecht en dubbele belastingverdragen

In de praktijk van ons advieskantoor zien we vaak dat Nederlandse bedrijven bouw- en montageprojecten in Duitsland willen uitvoeren. Bij werkzaamheden over de grens komt het internationale belastingrecht om de hoek kijken. Bouw- en montageplaatsen vormen een bijzondere uitdaging in het internationale belastingrecht, omdat ze niet afhankelijk zijn van een vaste bedrijfslocatie, maar van de duur van de activiteit. Bij bouw- en montagewerkzaamheden ontstaat een vaste inrichting bijvoorbeeld als een onderneming langer dan een jaar aan een Duits project werkt of bij meerdere projecten (die met elkaar in verband staan) en die opgeteld langer dan twaalf maanden duren. Dit wordt geregeld door het belastingverdrag tussen Duitsland en Nederland.

Gevolgen van een vaste inrichting: Fiscale aspecten

Voor Nederlandse bedrijven die een vaste inrichting in Duitsland hebben, zijn er verschillende fiscale verplichtingen:

  1. Vennootschapsbelasting: De winsten die worden behaald door de activiteiten van de vaste inrichting in Duitsland zijn onderworpen aan Duitse vennootschapsbelasting.
  2. Gewerbesteuer: Afhankelijk van de aard en omvang van de activiteiten kan ook Gewerbesteuer verschuldigd zijn, indien de vaste inrichting als commercieel wordt beschouwd.
  3. E-Bilanz: De jaarrekening moet elektronisch aan de belastingdienst worden verstrekt.

Bijzonderheden bij de winstbepaling

In veel landen worden de winsten van vaste inrichtingen bepaald op basis van een eigen boekhouding. Vooral in de bouwsector worden vaak 'cost plus'-vergoedingen gebruikt. Een cost-plus-overeenkomst kan de ondernemer ontlasten van een uitgebreide projectadministratie. In plaats van elke afzonderlijke uitgave en elk gewerkt uur nauwkeurig te documenteren en te verrekenen, krijgt de opdrachtnemer een vaste winstmarge op de daadwerkelijk gemaakte kosten. Dit vermindert de administratieve lasten aanzienlijk, wat vooral bij complexe projecten voordelig kan zijn. Deze methode kan ook gunstig zijn voor de Nederlandse ondernemer, omdat de focus meer ligt op de efficiëntie van de uitvoering van het project dan op de gedetailleerde boekhouding.

Laat u tijdig goed informeren

Ondernemers raken vaak pas laat bekend met de fiscale aspecten van een vaste inrichting in het buitenland. Dit kan administratief ingewikkeld worden, vooral als de belastingen al in het thuisland zijn betaald en nu moeizaam moeten worden teruggevorderd.

Gevolgen voor werknemers: Fiscale aspecten van loonbelasting

Werknemers die in Duitsland werken voor een Duitse vaste inrichting vallen volgens het dubbele belastingverdrag tussen Duitsland en Nederland al vanaf de eerste dag van hun werkzaamheden in Duitsland onder de Duitse loonbelasting. De 183-dagenregel, die in andere gevallen van toepassing is, is hier niet relevant. Het arbeidsinkomen wordt dienovereenkomstig verdeeld en in Duitsland belast.

Juridisch en fiscaal advies

Het opzetten van een vaste inrichting in Duitsland brengt zowel fiscale verplichtingen als strategische mogelijkheden met zich mee voor Nederlandse bedrijven. Een vroegtijdige confrontatie met de juridische en fiscale aspecten en advies van experts is essentieel om risico's te minimaliseren en kansen optimaal te benutten. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en laten we samen de mogelijkheden en uitdagingen van een Duitse vaste inrichting voor uw bedrijf bespreken.

Geschreven door

Janina Heek 22 augustus 2024

Bekijk onze andere gerelateerde blogs

Fiscaliteiten

Investeren in Duits vastgoed

Steeds meer Nederlandse ondernemers en investeerders tonen interesse om te investeren in Duits vastgoed. Door de solide economische situatie, de stabiele juridische structuren en de mogelijkheden voor optimale belastingplanning is er een groeiende interesse in de Duitse vastgoedsector. Binnen het Duitse “Gewerbesteuergesetz” liggen mogelijkheden voor aanzienlijke fiscale voordelen voor investeerders in Duits vastgoed.

Janina Heek 27 juni 2024
Meer informatie
Fiscaliteiten

Is mijn Nederlandse onderneming – bij projecten in Duitsland - belastingplichtig in Nederland of in Duitsland?

Voor veel Nederlandse ondernemingen liggen er ook kansen in Duitsland. Wanneer u in een ander land werkzaamheden verricht, krijgt u echter ook te maken met de wet- en regelgeving in het betreffende land. Denk daarbij bijvoorbeeld aan arbeidswetgeving, maar ook aan belastingen. In dit blog staan we specifiek stil bij de vraag in welk land u als Nederlandse ondernemer – bij werkzaamheden in Duitsland – belastingplichtig bent.

Alexander Crämer 13 februari 2024
Meer informatie
Fiscaliteiten

Het opstellen en controleren van verrekenprijsdocumentatie

Wanneer u als Nederlandse ondernemer (ook) buiten uw eigen landsgrenzen werkt, krijgt u te maken met buitenlandse wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld wat betreft belastingen. In dit blog staan we specifiek stil bij het belang van het opstellen van verrekenprijsdocumentatie bij grensoverschrijdende onderlinge relaties tussen Duitsland en Nederland.

Janina Heek 21 september 2023
Meer informatie