Onze advocaten en belastingadviseurs schrijven regelmatig blogs over ontwikkelingen in hun specifieke vakgebied. Van arbeidsrecht en bouwrecht fiscaliteiten. 

GmbH oprichten

De Duitse wetgeving op batterijen (BattG) uitgelegd

Het Batteriegesetz (BattG) is de Duitse wetgeving die de productie, verkoop, inzameling, recycling en verwerking van batterijen en accu´s reguleert.

Alexander Crämer 30 september 2024
Meer informatie
Fiscaliteiten

Fiscale verplichtingen als gevolg van een vaste inrichting

Voor veel bedrijven is het een droom om internationaal te ondernemen. Daarmee komt het internationale belastingrecht om de hoek kijken. In dit blog staan we stil bij de fiscale verplichtingen van de vaste inrichting.

Janina Heek 22 augustus 2024
Meer informatie
Fiscaliteiten

Investeren in Duits vastgoed

Steeds meer Nederlandse ondernemers en investeerders tonen interesse om te investeren in Duits vastgoed. Door de solide economische situatie, de stabiele juridische structuren en de mogelijkheden voor optimale belastingplanning is er een groeiende interesse in de Duitse vastgoedsector. Binnen het Duitse “Gewerbesteuergesetz” liggen mogelijkheden voor aanzienlijke fiscale voordelen voor investeerders in Duits vastgoed.

Janina Heek 27 juni 2024
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Wettelijke bijzondere ontslagbescherming deel 2

Elk land kent regels en wetten met betrekking tot ontslag én (bijzondere) ontslagbescherming. Voor Nederlandse ondernemers die zaken (willen) doen in Duitsland is het belangrijk om kennis te hebben van beide onderwerpen. Naast ontslag en ontslagbescherming bestaat er ook wettelijke bijzondere ontslagbescherming voor een aantal specifieke beroepsgroepen. Dit blog is het tweede deel over wettelijke bijzondere ontslagbescherming in Duitsland.

Anja Romijnders 23 april 2024
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Wettelijke bijzondere ontslagbescherming

Ontslag en (bijzondere) ontslagbescherming. Voor zowel werkgever als werknemer is het heel belangrijk om de regels en voorschriften te kennen rondom beide onderwerpen. In dit artikel staan we specifiek stil bij wettelijke bijzondere ontslagbescherming voor vier beroepsgroepen in Duitsland.

Anja Romijnders 8 april 2024
Meer informatie
Bedrijfsovername

10 juridische aandachtspunten bij het overnemen van een camping in Duitsland

Werken en wonen op een camping. Voor sommigen is het een droom om in het buitenland een camping te runnen. Heeft u daarbij al eens aan een camping in Duitsland gedacht? Bij de overname van een camping komen heel diverse aspecten kijken. In dit blog staan we specifiek stil bij 10 juridische aandachtspunten bij het kopen van een camping in Duitsland.

Alexander Crämer 25 maart 2024
Meer informatie

Kan Duitsland uitkomst bieden bij de elektriciteitstekorten in Nederland?

Grote delen van Nederland kampen met een (dreigend) tekort aan elektriciteit. Vooral voor energie-intensieve bedrijven levert dat grote uitdagingen op. Er wordt op allerlei fronten naar oplossingen gezocht. Zou Duitsland uitkomst kunnen bieden?

Freddy Heinzel 22 februari 2024
Meer informatie
Fiscaliteiten

Is mijn Nederlandse onderneming – bij projecten in Duitsland - belastingplichtig in Nederland of in Duitsland?

Voor veel Nederlandse ondernemingen liggen er ook kansen in Duitsland. Wanneer u in een ander land werkzaamheden verricht, krijgt u echter ook te maken met de wet- en regelgeving in het betreffende land. Denk daarbij bijvoorbeeld aan arbeidswetgeving, maar ook aan belastingen. In dit blog staan we specifiek stil bij de vraag in welk land u als Nederlandse ondernemer – bij werkzaamheden in Duitsland – belastingplichtig bent.

Alexander Crämer 13 februari 2024
Meer informatie
GmbH oprichten

3 redenen om als Nederlandse ondernemer een GmbH op te richten in Duitsland

Duitsland biedt vele zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers. Een succesvolle start van uw onderneming in Duitsland vraagt echter om een goede voorbereiding. Bijvoorbeeld wat betreft de gewenste rechtsvorm van uw bedrijf in Duitsland. De GmbH is een van de meest gekozen rechtsvormen bij het oprichten van bedrijven door zowel lokale als buitenlandse ondernemers. Waarom? De beweegredenen verschillen van ondernemer tot ondernemer, maar in de loop der jaren hebben wij drie hoofdredenen kunnen ontdekken.

Alexander Crämer 5 februari 2024
Meer informatie

Is WhatsApp een geschikt communicatiemiddel bij zakendoen in Duitsland?

WhatsApp is een populair communicatiemiddel. Volgens het onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy gebruikte in 2023 maar liefst 13,3 miljoen Nederlanders WhatsApp. Maar is WhatsApp ook een geschikt communicatiemiddel voor het vastleggen van afspraken bij het zakendoen in Duitsland?

Udo Croonenbrock 25 januari 2024
Meer informatie
Incasso

Houdt u de verjaring in het oog?

Het einde van het jaar is vaak een drukke tijd voor ondernemers. Toch is het heel belangrijk om – juist nu - in het oog te houden dat naar Duits recht veel vorderingen op 31 december verjaren.

Udo Croonenbrock 20 december 2023
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

Aan de slag met uw ambacht in Duitsland

Bent u timmerman, metselaar, stukadoor, elektricien, stratenmaker of steigerbouwer en wilt u uw ambacht (ook) in Duitsland uitoefenen? U bent niet de enige! Voor Nederlandse ondernemers liggen er mooie kansen bij onze oosterburen. Echter: wie in Duitsland een ambacht wil uitoefenen, krijgt met de Duitse wetgeving te maken. Graag zetten we een aantal belangrijke zaken voor u op een rij.

Alexander Crämer 7 december 2023
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Wetswijziging voor het uitzenden van personeel naar Duitsland

Bent u werkzaam in de uitzendbranche en overweegt u om (uw) medewerkers in Duitsland te laten werken? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van een recente wetswijziging. Dit betreft de meldingsverplichting bij het uitzenden van personeel naar Duitsland.

Torsten Viebahn 9 november 2023
Meer informatie

De nieuwe Duitse verwarmingswet

Op 8 september jl. heeft het Duitse parlement ingestemd met een wetsontwerp dat de verwarming van gebouwen met fossiele brandstoffen moet uitfaseren. De zogenoemde verwarmingset is onderdeel van het streven van Duitsland om in 2045 klimaatneutraal te zijn.

Alexander Crämer 6 november 2023
Meer informatie

Het Duitse Erfrecht

Heeft u (naaste) familieleden die in Duitsland wonen? Bij erven en vererven kunnen diverse juridische vraagstukken spelen. Bijvoorbeeld wanneer een familielid in Duitsland is overleden en u erfgenaam bent geworden. In dit blog staan we stil bij de wettelijke erfopvolging volgens het Duitse erfrecht en de termijnen voor het aanvaarden of verwerpen van een erfenis uit Duitsland.

Alexander Crämer 12 oktober 2023
Meer informatie

De Duitse Elektrowetgeving uitgelegd

Wilt u – ondernemer in Nederland - elektronische apparatuur in Duitsland op de markt brengen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het Duitse Elektrogesetz en de Europese WEEE-richtlijn (Waste Electrical and Electronic Equipment). In dit blog zetten we een aantal belangrijke punten op een rij.

Alexander Crämer 2 oktober 2023
Meer informatie
Fiscaliteiten

Het opstellen en controleren van verrekenprijsdocumentatie

Wanneer u als Nederlandse ondernemer (ook) buiten uw eigen landsgrenzen werkt, krijgt u te maken met buitenlandse wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld wat betreft belastingen. In dit blog staan we specifiek stil bij het belang van het opstellen van verrekenprijsdocumentatie bij grensoverschrijdende onderlinge relaties tussen Duitsland en Nederland.

Janina Heek 21 september 2023
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

Contracten met onderaannemers in de bouw

Stelt u zich eens voor: Een aannemer in de bouw zoekt een of meerdere onderaannemers voor specifieke werkzaamheden. Er wordt een schriftelijke overeenkomst van onderaanneming door beide partijen ondertekend. Daarmee lijken taken, verantwoordelijkheden, vergoedingen en risico’s helder en duidelijk te zijn, maar daar gaat het toch geregeld mis. De daadwerkelijke invulling van een contractsverhouding in de bouw in Duitsland blijkt in de praktijk vaak leidend te zijn in geval van geschillen.

Udo Croonenbrock 21 september 2023
Meer informatie

De Duitse verpakkingswetgeving (VerpackG) in een notendop

Brengt u verpakte producten op de markt in Duitsland? Dan krijgt u met het Duitse Verpackungsgesetz te maken. Het doel van deze wet is om de impact van verpakkingsafval op het milieu te verminderen en recyclen te bevorderen. Graag zetten we de hoofdlijnen van VerpackG voor u op een rij.

Alexander Crämer 11 september 2023
Meer informatie
GmbH oprichten

7 stappen bij het opheffen van een GmbH

Soms staat er een moeilijke beslissing voor de deur. De beslissing om een GmbH wel of niet op te heffen. Bijvoorbeeld omdat de markt veranderd is. Omdat winstmarges drastisch zijn afgenomen. Ook in geval van een fusie of overname kan het opheffen van een GmbH een logische stap zijn. In alle gevallen is het belangrijk om inzicht te hebben. In dit blog zetten we 7 belangrijke stappen bij het opheffen van een GmbH op een rij.

Alexander Crämer 28 augustus 2023
Meer informatie

STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater sponsort Katharinas KulturgArten

Vorige week bracht een team van advocaten van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater een bezoek aan Katharinas KulturgArten in grensstad Emmerich am Rhein. De reden? STRICK sponsort de KulturgArten met een mobiele bar / tapkast voor de buitenkeuken van de culturele instelling.

Freddy Heinzel 24 augustus 2023
Meer informatie

4 juridische aandachtspunten bij het starten van een webshop in Duitsland

Heeft u interesse in het starten van een webshop in Duitsland? Met een bevolking van ruim 83 miljoen mensen kan Duitsland een zeer interessante afzetmarkt zijn! In dit blog zetten we 4 juridische aandachtspunten bij het starten van een webshop in Duitsland op een rij.

Alexander Crämer 10 juli 2023
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Het belang van het Nachweisgesetz voor werknemers en werkgevers

Met ingang van 1 augustus 2022 is de informatieplicht van werkgevers in Duitsland uitgebreid. De Nachweisgesetz werd hiervoor aangepast. Deze wet verplicht werkgevers om bepaalde essentiële arbeidsvoorwaarden schriftelijk vast te leggen. In dit artikel staan we stil bij het belang en de grote lijnen van het Nachweisgesetz.

Torsten Viebahn 3 juli 2023
Meer informatie

De energietransitie in Duitsland

Duitsland heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd met betrekking tot de energietransitie. In dit artikel staan we stil bij enkele ontwikkelingen op de Duitse energiemarkt en de kansen voor (Nederlandse) ondernemers in duurzame energie.

Alexander Crämer 19 juni 2023
Meer informatie
Bedrijfsovername

De juridische cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland

Nederland en Duitsland zijn buurlanden en grote handelspartners. Hoewel beide landen lid zijn van de Europese Unie en het Europese rechtssysteem delen, zijn er culturele verschillen die van invloed kunnen zijn op de juridische praktijk.

Alexander Crämer 19 juni 2023
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Het inzetten van Nederlandse ZZP´ers in Duitsland

ZZP´ers spelen een belangrijke rol in veel branches en economische sectoren. Zowel in Nederland als in Duitsland. De Zelfstandige Zonder Personeel is in veel opzichten een duizendpoot: hij/zij is zelf verantwoordelijk voor allerlei zaken: van het binnenhalen van nieuwe klanten en het regelen van een pensioenregeling tot de boekhouding. Denkt u erover na om de expertise van Nederlandse ZZP´ers in te zetten in Duitsland? Graag zetten wij enkele aandachtspunten voor u op een rij.

Alexander Crämer 15 juni 2023
Meer informatie

6 tips voor de aankoop van vastgoed in Duitsland

Heeft u interesse om te investeren in Duits vastgoed? U bent niet de enige! Voor Nederlandse ondernemers liggen er mooie kansen op de Duitse vastgoedmarkt. Om succesvol de Duitse markt te betreden is een goede voorbereiding essentieel, want er zijn grote juridische en fiscale verschillen tussen Duitsland en Nederland. Graag geven wij u zes tips ter voorbereiding op de aankoop van vastgoed in Duitsland:

Freddy Heinzel 5 juni 2023
Meer informatie

Elektrische oplaadpunten in Duitsland

Als uw bedrijf elektrische laadpunten voor auto's wil installeren in Duitsland, zijn er enkele belangrijke regels en voorschriften waaraan moet worden voldaan. Wij sommen een aantal belangrijke zaken voor u op.

Alexander Crämer 11 mei 2023
Meer informatie
GmbH oprichten

Waarom is Duitsland een aantrekkelijke markt?

Duitsland biedt vele zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven. Een stabiele en gezonde economie en een goed functionerend financieel systeem zorgen voor een gunstige omgeving voor investeringen en groei. Het hebben van lokale partners kan helpen bij het navigeren door de complexe regelgeving en cultuurverschillen, en kan de deur openen voor nieuwe zakelijke mogelijkheden en toekomstige uitbreiding van uw bedrijf.

Lars Wemmers 10 mei 2023
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Duitse douane stuit in 2023 op meer schendingen minimumloonwet

In de eerste maanden van 2023 heeft de Duitse douane ten opzichte van 2022 meer procedures ingeleid wegens overtredingen van het Mindestlohngesetz (wet op het minimumloon). In veel gevallen blijkt dat werkgevers het minimumloon vaak niet of te laat betalen. Waar moet u aan voldoen als ondernemer?

Alexander Crämer 19 april 2023
Meer informatie
Incasso

Tijdelijke aanpassingen van de Duitse insolventiewet

Afgelopen november is de Duitse wet SanInsKG bekrachtigd. Dit is een tijdelijke aanpassing op het gebied van sanering en insolventie, bedoeld om de gevolgen van stijgende kosten te verzachten voor bedrijven. Hierdoor zijn een aantal voorschriften van de Duitse insolventiewet aangepast. Deze aanpassing maakt deel uit van het derde maatregelenpakket van de Duitse regering en is een reactie op de prijsstijgingen op de energie- en grondstoffenmarkt en de daarmee samenhangende financiële belasting voor bedrijven. De aanpassing is bedoeld om de verwachte golf aan bedrijfsfaillissementen te voorkomen.

Lars Wemmers 19 april 2023
Meer informatie
GmbH oprichten

Duitse contracten en algemene voorwaarden

Wie met Duitse ondernemers zaken doet, moet soms hindernissen nemen zoals met taal en cultuur. Dat geldt ook voor de contracten en algemene voorwaarden. Ondernemers die met Duitsers zaken doen, doen er goed aan niet zomaar de voor hun Nederlandse bedrijven geldende algemene voorwaarden in het Duits te vertalen. Want daarmee heb je niet automatisch een rechtsgeldige basis voor contracten.

Udo Croonenbrock 19 april 2023
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Controles door de Duitse Douane

Vooral met betrekking tot de minimumlonen. In de grensregio Kleve voert het Hauptzollamt Duisburg op dit moment meer controles bij bedrijven uit. Hierbij ligt de nadruk vooral op illegale tewerkstelling, sociale zekerheidsfraude of overtredingen van het minimumloon.

Alexander Crämer 12 april 2023
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Betaling van bekeuringen chauffeurs is belastbaar inkomen in Duitsland

Als in Duitsland een expeditiebedrijf geldboetes voor zijn rekening neemt die tegen zijn chauffeurs werden uitgevaardigd omdat ze de voorgeschreven rij- en rusttijden niet in acht namen, dan heeft dit fiscale gevolgen voor de werknemer.

Lars Wemmers 21 maart 2023
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Handelsagent? De belangrijkste regelingen in een agentuurovereenkomst in Duitsland

Regelmatig krijgen wij de vraag of er geen standaard voor agentuurcontracten is. Elke overeenkomst is anders. Dit heeft onder andere te maken met het product, de branche of zelfs het gebied. In dit artikel bespreken we de punten die beslist moeten worden meegenomen in een agentuurovereenkomst.

Gisela Surmann 13 februari 2023
Meer informatie

Profiteer mee van de groei: webwinkel in Duitsland

Afgelopen jaar is opnieuw een record gebroken in de omzet van Duitse webwinkels. Er was een toename van € 13,9 miljard in de totale omzet. De stijging werd onder andere gerealiseerd in de kledingbranche en de online verkoop van elektrische apparaten. Daarnaast is de omzet met 30% gestegen in de FMCG, wonen en inrichting. Gezamenlijk kwamen de online aankopen in Duitsland op € 97,4 miljard in 2022.

Udo Croonenbrock 13 februari 2023
Meer informatie

Uitspraak Hof van Justitie van de Europese Unie over inzage in nationale UBO-registers

Op 22 november 2022 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna het Hof) uitspraak gedaan dat de publieke toegankelijkheid tot de informatie over de uiteindelijk belanghebbende (UBO) in de nationale UBO-registers in strijd is met de grondrechten van de EU.

Strick 7 februari 2023
Meer informatie
Fiscaliteiten

Wijziging belastingverdrag Duitsland-Nederland per 1 januari 2023

Het belastingverdrag tussen Duitsland en Nederland bepaalt aan welke van beide staten het recht van belastingheffing moet worden toegekend. Dit voorkomt dat er eventueel dubbel belasting wordt geheven over inkomsten.

Janina Heek 16 januari 2023
Meer informatie

Vanaf 2023 herbruikbare verpakkingen verplicht in Duitsland

Er zijn nieuwe voorschriften wat betreft de Duitse Verpakkingswet. Restaurants, bistro's en cafés die afhaalmaaltijden en -dranken verkopen, evenals kantines, tankstations, supermarkten en cateringbedrijven, zijn vanaf 1 januari 2023 verplicht om hun producten ook in herbruikbare verpakkingen aan te bieden.

Alexander Crämer 12 januari 2023
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

Bedenkingen in de bouw: kunnen deze mondeling worden geuit?

Het Duits reglement voor aanbesteding en contracten met betrekking tot bouwwerkzaamheden (VOB) kent veel verschillende voorschriften voor de contractuele bouwsector.

Udo Croonenbrock 21 december 2022
Meer informatie
Fiscaliteiten

Deponeer nú de jaarrekeningen van 2021 en voorkom een fikse boete

De jaarrekeningen 2021 van uw Duitse vestiging moeten uiterlijk 31 december 2022 bij de Bundesanzeiger (federale staatscourant) gedeponeerd worden. Gebeurt dit niet, dan doet de Bundesanzeiger hiervan melding bij het Bundesamt für Justiz, het Duitse federale bureau voor justitie.

Lars Wemmers 21 december 2022
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Dé 3 belangrijke wijzigingen op het gebied van arbeidsrecht in Duitsland

Het arbeidsrecht is regelmatig onderhevig aan wijzigingen. Graag stellen wij u op de hoogte van de drie belangrijke wijzigingen op het gebied van wetgeving en jurisprudentie waarmee u in de praktijk mee te maken kunt krijgen.

Gisela Surmann 15 november 2022
Meer informatie
GmbH oprichten

De valkuil van een bedrijfsadres bij een Duitse medewerker of handelsagent

Om kosten te besparen, kiezen sommige Nederlandse ondernemers ervoor hun Duitse GmbH op het woonadres van een in Duitsland wonende medewerker of agent te registreren.

Gisela Surmann 15 november 2022
Meer informatie

Agressieve handelspraktijken en misleidende reclame in de ban

De Duitse economie groeit nog steeds en blijft groeien zij het in een langzamer tempo. Voor dit jaar wordt er gerekend met een groei van 3% en voor 2023 met een groei van 2,9 %. Duitsland staat er - zoals uit de cijfers blijkt - economisch beter voor dan de meeste andere landen in de eurozone. Dit kan zeer interessant zijn voor Nederlandse bedrijven!

Alexander Crämer 15 november 2022
Meer informatie
GmbH oprichten

Nederlandse algemene voorwaarden in Duitsland: hoe regel ik het eigendomsdomsvoorbehoud?

Het eigendomsvoorbehoud dat opgenomen is in de algemene voorwaarden volgens Nederlands recht geldt niet in Duitsland.

Udo Croonenbrock 15 november 2022
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

De presentatie van een urenregistratie in de bouwsector

Een urenregistratie is geen zeldzaamheid meer in de bouwsector. Volgens de VOB/B (Vergabe- und Vertragsordnung für Bauleistunden Teil B: Allgemeine Vertragsbedingungen für die Ausführung von Bauleistungen) wordt arbeid op basis van uurloon echter alleen vergoed in gevallen waarin dat vóór de aanvang van de werkzaamheden uitdrukkelijk is overeengekomen. Wanneer er sprake is van een stilzwijgende afspraak over uurloon, is niet zeker.

Udo Croonenbrock 23 mei 2022
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

Afspraken over zwart geld in de bouwsector

Gevolgen voor wettelijke garantierechten (de Duitse Gewährleistung) en deelbetalingen. Overeenkomsten in de bouw worden gesloten door aanbod en aanvaarding. Op deze overeenkomsten zijn de algemene wettelijke voorschriften van het Duitse Burgerlijk Wetboek (BGB) en de bijzondere voorschriften voor overeenkomsten in de bouw van toepassing.

Udo Croonenbrock 23 mei 2022
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Schriftvormvereiste bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten

Voldoet een ingescande handtekening aan het schriftvormvereiste? Het Landesarbeitsgericht (LAG) Berlin-Brandenburg heeft in de uitspraak van 16 maart 2022 duidelijk gesteld dat een ingescande handtekening niet voldoet aan het wettelijk vereiste schriftelijke vorm.

Torsten Viebahn 23 mei 2022
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

De bouwbranche tijdens de Oekraïne-oorlog

Gevolgen, problemen en oplossingen. Door de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande sancties zijn de prijzen voor veel grondstoffen extreem gestegen. Een einde aan deze prijsstijgingen is momenteel nog niet in zicht.

Udo Croonenbrock 23 mei 2022
Meer informatie

De druk door het Lieferkettengesetz

Welke consequenties dreigen? De wet Lieferkettengesetz (Duitse wet op de toeleveringsketen = LKG) treedt op 01-01-2023 in werking. Deze wet verplicht ondernemingen erop toe te zien dat de zorgvuldigheidsplichten op het gebied van mensenrechten en milieu in hun hele toeleveringsketen worden nageleefd.

Alexander Crämer 12 april 2022
Meer informatie

Verkoop van onroerend goed in Duitsland in 2022

Verwachte voordelen: Voor de verkoper hangt de verkoop van een onroerende zaak meestal af van de actuele prijsontwikkelingen. De prijzen voor nieuwbouw worden steeds hoger en de bouwkosten stijgen gestaag. Dat is voor bestaande onroerende zaken van voordeel.

Alexander Crämer 14 maart 2022
Meer informatie
GmbH oprichten

Wat is het verschil tussen de Duitse Garantie en Gewährleistung?

Nederlandse ondernemers vertalen zowel in algemene voorwaarden als in offertes en zakelijke correspondentie het Duitse woord "Garantie" vaak 1 op 1 met het Nederlandse woord "garantie".

Udo Croonenbrock 16 februari 2022
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Minimumloon stijgt naar € 12,00

Vanaf 01-10-2022 stijgt het wettelijk minimumloon in Duitsland naar € 12,00 bruto per uur.

Torsten Viebahn 16 februari 2022
Meer informatie

Verzekering tegen schade door verplichte sluiting van het bedrijf tijdens de COVID 19-pandemie

Uitspraak van het `Bundesgerichtshof´. Veel ondernemers in de horeca hadden gehoopt op een positieve beslissing van het BGH (Bundesgerichtshof) in het geschil over uitkering door de verzekering voor schade die is opgelopen omdat het bedrijf vanwege de pandemie verplicht moest sluiten.

Cathrin van den Hurk 16 februari 2022
Meer informatie

De wet Lieferkettengesetz in de praktijk

Strengere regels in de Duitse wet inzake toeleveringsketen. De wet Lieferkettengesetz (ook wel Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz genoemd) gaat in 2023 in en is verplicht voor ondernemingen met meer dan 3.000 werknemers.

Alexander Crämer 16 februari 2022
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Arbeitnehmerüberlassung - terbeschikkingstelling van arbeidskrachten

Voor het ter beschikking stellen van arbeidskrachten is in Duitsland in principe een vergunning nodig. Dat wil zeggen dat de uitlener een vergunning nodig heeft, die bij de Bundesagentur für Arbeit moet worden aangevraagd.

Torsten Viebahn 13 januari 2022
Meer informatie

Eigenaren van Duits onroerend goed moeten nu aparte aangifte bij het Finanzamt doen

Huiseigenaren moeten nu al handelen. Hoewel de hervorming van de onroerendezaakbelasting pas in 2025 van kracht zal worden, moet per 1 januari 2022 de waarde van ongeveer 36 miljoen onroerende goederen in het hele land opnieuw worden vastgesteld.

Janina Heek 10 januari 2022
Meer informatie
Fiscaliteiten

Duitsland en Nederland wijzigen het belastingverdrag

Een belastingverdrag (het Duitse DBA) is een verdrag tussen verschillende landen met het doel zowel dubbele belastingheffing als het dubbel ontgaan van belasting te voorkomen. 

Alexander Crämer 7 december 2021
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

Leidingwerkzaamheden voor nutsvoorzieningen vallen onder het Baugewerbe

Of een branche in Duitsland tot het Baugewerbe (bouwnijverheid) behoort, is in veel opzichten belangrijk. Bedrijven in de bouwnijverheid moeten zich bij grensoverschrijdende werkzaamheden namelijk houden aan de regels van de wet Arbeitnehmer-Entsendegesetz (Duitse wet inzake grensoverschrijdende detachering, AEntG).

Alexander Crämer 8 november 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Prozessarbeitsverhältnis - Wat is het en wanneer ontstaat het?

Als een werkgever het dienstverband met zijn werknemer beëindigt, staat het de werknemer vrij om het ontslag bij het Arbeitsgericht aan te vechten door middel van een Kündigungsschutzklage.

Torsten Viebahn 8 november 2021
Meer informatie

Sluiting woonruimte voor tijdelijke arbeidskrachten

Nordrhein Westfalen: In grensregio’s komt het vaak voor dat Nederlandse bedrijven in Duitsland huisvesting regelen voor hun tijdelijke arbeidskrachten. De deelstaat Nordrhein Westfalen heeft op 21 augustus 2021 een decreet gepubliceerd over het herbestemmen van woonruimte voor tijdelijke arbeidskrachten in zgn. Beherbergungsstätten, m.a.w. tijdelijke huisvestingsvoorzieningen. Ten eerste moet daarvoor een verzoek herbestemming worden ingediend.

Alexander Crämer 14 oktober 2021
Meer informatie
Bedrijfsovername

Koop van een Duitse onderneming

Het personenvennootschapsrecht heeft betrekking op het recht van personenvennootschappen, dus de zgn. Kommanditgesellschaft KG (commanditaire vennootschap), de offene Handelsgesellschaft OHG (vennootschap onder firma), de Partnerschaftsgesellschaft PartG (maatschap voor vrije beroepen) en de Gesellschaft bürgerlichen Rechts GmbH (maatschap).

Alexander Crämer 14 oktober 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Thuiswerken en arbeidsongevallen

Thuiswerken wordt (ook in Duitsland) steeds belangrijker in de gedigitaliseerde arbeidswereld. Er bestaat nog steeds geen wettelijk recht voor werknemers om thuis te werken, maar in het politieke debat wordt hier wel al op aangedrongen.

Torsten Viebahn 14 oktober 2021
Meer informatie
GmbH oprichten

Let op bij een Duitse GmbH (wijziging UBO-register)

Hervorming van de Duitse wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (GwG) - het Duitse UBO-register (Transparenzregister) wordt een volledig zelfstandig register. Tot nu toe was het Duitse UBO-register opgezet als een zogenaamd Auffangregister waarin de registratie van de uiteindelijk belanghebbende in veel gevallen fictief was.

Alexander Crämer 13 september 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

A1-verklaring: HvJ EU versterkt sociale rechten van buitenlandse ter beschikking gestelde arbeidskrachten

Arbeidskrachten die tijdelijk vanuit het buitenland naar Duitsland worden uitgeleend (Leiharbeitnehmer), vallen onder bepaalde voorwaarden onder het socialezekerheidsstelsel van de Bondsrepubliek Duitsland. Dit is onlangs beslist door het Europees Hof van Justitie (zaak C-784/19).

Torsten Viebahn 13 september 2021
Meer informatie

Stilzwijgen in het rechtsverkeer als aanvaarding van een overeenkomst?

In beginsel brengt een stilzwijgen in het rechtsverkeer geen rechtsgevolg teweeg. Het Duitse recht kent echter een uitzondering op deze regel, het zgn. „kaufmännische Bestätigungsschreiben“.

Udo Croonenbrock 9 augustus 2021
Meer informatie

Cookies en gegevensbescherming

Sinds 2018 zijn de nieuwe regels van de Datenschutzgrundverordnung (Duitse Algemene verordening gegevensbescherming, DSGVO) van 2016 bindend. Het gaat daarbij ook om de toepassing van cookies op websites.

Strick 9 augustus 2021
Meer informatie

Gevolgen van het eerste mobiliteitspakket van de EU voor transportondernemingen

Reeds op 8 juli 2020 is het EU-Mobiliteitspakket I aangenomen. Het mobiliteitspakket heeft ten aanzien van de toegang tot de markt, vestigingseisen en rij- en rusttijden van vrachtwagenchauffeur grote wijzigingen met zich meegebracht.

Freddy Heinzel 9 augustus 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Arbeitnehmer-Entsendegesetz (Duitse wet inzake grensoverschrijdende detachering, AEntG) - wat valt onder Gerüstbau (steigerbouw)?

Nederlandse werkgevers die hun werknemers naar Duitsland willen uitzenden om er werk te verrichten, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. In de wet Arbeitnehmer-Entsendegesetz (Duitse wet inzake grensoverschrijdende detachering, AEntG) zijn met betrekking hiertoe bepalingen over arbeidsvoorwaarden in de wet en cao's en een meldings- en documentatieplicht opgenomen.

Alexander Crämer 13 juli 2021
Meer informatie

Een kamer in München voor één miljoen euro

De prijzen voor onroerend goed exploderen, en niet alleen als gevolg van de coronapandemie. De prijzen per vierkante meter zijn hoger dan ooit en ze blijven stijgen.

Alexander Crämer 13 juli 2021
Meer informatie
GmbH oprichten

GmbH in de vleesindustrie

In Duitsland ziet men met name bij consumenten en verkopers (supermarktketens etc.) steeds meer vraag naar vlees en vleesproducten afkomstig van dieren die duurzaam zijn gehouden. Daarbij let men bijvoorbeeld op het gebruik van supplementen in het veevoer, hoe de dieren worden gehouden, maar ook op de herkomst van de herkomst van de dieren.

Alexander Crämer 13 juli 2021
Meer informatie
Fiscaliteiten

Bestuurders van een Duitse GmbH, GmbH & Co.KG of vestiging in Duitsland: let op!

De jaarrekeningen 2019 van uw Duitse vestiging hadden uiterlijk 31 december 2020 bij de Bundesanzeiger gedeponeerd moeten worden. Is dit niet gebeurd, dan doet de Bundesanzeiger hiervan melding bij het Bundesamt für Justiz.

Lars Wemmers 13 juli 2021
Meer informatie

Exploderende prijzen voor grondstoffen

Kunnen leveranciers het leveringscontract aanpassen of opzeggen wegens gestegen inkoopkosten? Overal op de wereldmarkt schieten de prijzen van diverse grondstoffen omhoog. Of het nu gaat om hout, metalen, olie of andere stoffen, ze worden nu verhandeld tegen prijzen die enkele maanden geleden nog als veel te hoog werden beschouwd.

Freddy Heinzel 11 juni 2021
Meer informatie

Wettbewerbsregister- verordnung is nu in werking getreden

Met het in werking treden van de Wettbewerbsregisterverordnung (WRegV) zet de Bundesregierung vaart achter de opbouw van het centrale Wettbewerbsregister. In het register worden bepaalde economische strafbare feiten geregistreerd, zoals witwassen, omkoping of belastingontduiking.

Udo Croonenbrock 11 juni 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Tijdelijke arbeidsovereenkomsten - actuele wetgeving

Geplande wetswijzigingen (1/2): Tijdelijke arbeidsovereenkomsten zijn regelmatig onderwerp van politieke discussie. In hun regeerakkoord zijn de regeringspartijen het eens geworden over omvangrijke wijzigingen hierover.

Torsten Viebahn 12 mei 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Onderzoek tegen werknemer wegens compliance-schendingen

Vergoeding van gemaakte advocaatkosten: In het Duitse arbeidsrecht geldt het principe dat er geen vergoeding plaatsvindt van buitengerechtelijke gemaakte advocaatkosten. Dit uitgangspunt geldt ook in arbeidsrechtelijke procedures in eerste instantie.

Torsten Viebahn 12 mei 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Toepasselijkheid wet Kündigungsschutzgesetz (Duitse wet inzake ontslagbescherming, KSchG)

Het dienstverband in Duitsland: In de wet KSchG is bepaald dat een werknemer algemene ontslagbescherming geniet als het betreffende dienstverband langer dan zes maanden bestaat en de werkgever meer dan 10 werknemers in dienst heeft.

Anja Romijnders 12 mei 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Arrest van het Europees Hof van Justitie over bereikbaarheids-/oproepdienst

In de Duitse arbeidstijdenwetgeving wordt er een verschil gemaakt tussen Bereitschaftsdienst, de bereikbaarheidsdienst enerzijds en Rufbereitschaft, de oproepdienst anderzijds.

Gisela Surmann 14 april 2021
Meer informatie

Duitse wet op de toeleveringsketen (Lieferkettengesetz)

Betere bescherming van mens en milieu in de wereldeconomie: In 2013 hebben wij allemaal de heftige beelden gezien van het instorten van de Indische kledingfabriek van de firma Armstrong Knitting Mills als gevolg van constructiefouten, waardoor meer dan duizend medewerkers die voor de Europese markt kleding produceerden onder het puin werden begraven.

Alexander Crämer 14 april 2021
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

Overtreding voorschriften ter voorkoming van ongevallen

Duitse ARBO-wetgeving: Wanneer moet de uitvoerder de door de Berufsgenossenschaft uitgekeerde bedragen na een bedrijfsongeval vergoeden?

Udo Croonenbrock 10 maart 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Wijzigingsontslag met onmiddellijke ingang om werktijdverkorting in te voeren

Om werktijdverkorting te kunnen invoeren, heeft de werkgever toestemming nodig van de werknemer. Deze toestemmingsverklaring kan al in het arbeidscontract zijn opgenomen.

Torsten Viebahn 10 maart 2021
Meer informatie
Bouwen in Duitsland

Geen uitsluiting van inschrijving bij een aanbesteding vanwege niet genoemde geschiktheidseisen

Het probleem: Krachtens § 6a lid 1 VOB/A moet de bekwaamheid, draagkracht en betrouwbaarheid van de aanbieders worden getoetst om hun geschiktheid aan te tonen.

Udo Croonenbrock 16 februari 2021
Meer informatie
Medewerkers in Duitsland

Toeslagen voor nachtdiensten verhoogd in arrest

Praktische uitwerking van de nieuwe rechtspraak van het Bundesarbeitsgericht: Het Bundesarbeitsgericht had met haar arrest van 21 maart 2018 een nieuwe weg ingeslagen, door te verklaren dat een cao-regeling inzake nachtdiensttoeslagen in strijd met het beginsel van gelijke behandeling en dus nietig is. Deze uitspraak had en heeft aanzienlijke consequenties voor de praktijk.

Torsten Viebahn 16 februari 2021
Meer informatie
GmbH oprichten

Handwerkskammer (HWK), Handelsregister (HRB), Industrie- und Handelskammer (IHK)

Duitse instanties: wie is wie? Als u in Duitsland met een bedrijf actief wordt, zijn er verschillende instanties bevoegd. Deze instanties worden door onze cliënten vaker verward of verkeerd begrepen. Daarom volgt hier een korte toelichting:

Alexander Crämer 15 februari 2021
Meer informatie