Betaling van bekeuringen chauffeurs is belastbaar inkomen in Duitsland

Als in Duitsland een expeditiebedrijf geldboetes voor zijn rekening neemt die tegen zijn chauffeurs werden uitgevaardigd omdat ze de voorgeschreven rij- en rusttijden niet in acht namen, dan heeft dit fiscale gevolgen voor de werknemer.

Dit “gebaar” van de werkgever wordt overeenkomstig een recentelijk vonnis van de Bundesfinanzhof gezien als (extra) arbeidsloon, waarover de medewerker belasting moet betalen.

 

In belang van de zaak

 

Terwijl de directie van het expeditiebedrijf in kwestie van mening was dat haar bestuurders de wet “in het belang van de zaak” hadden overtreden, en daarom maar al te graag opkwam voor de geldboetes, kwam de rechtbank tot de slotsom, dat er in het concrete geval van een handeling in het belang van het bedrijf geen sprake kon zijn. Per slot van rekening dient een bedrijf ervoor te zorgen dat zijn medewerkers ook zonder wetsovertredingen aan de contractuele verplichtingen van de zaak kunnen voldoen.

 

Verkeersveiligheid

 

In het geding is dus de kwestie wat als handeling “in het belang van de zaak” kan worden beschouwd. Anders dan in het geval medewerkers van een pakketbezorgdienst die jaren geleden met de regelmaat van de klok in de Duitse binnensteden het stopverbod aan hun laars lapten om aan de verplichtingen van hun werkgever te kunnen voldoen en de acceptgiro’s van de overheidsincasso meteen bij de procuratiehouder inleverden, is het niet-naleven van de voorgeschreven rij- en rusttijden blijkbaar toch even iets anders dan fout parkeren. De Bundesfinanzhof oordeelde dat de geldboetes in het voornoemde geval uitdrukkelijk tegen de bestuurders waren uitgevaardigd omdat deze langer dan geoorloofd achter het stuur hadden gezeten en hierdoor overigens ook een groter gevaar voor de verkeersveiligheid vormden dan beroepschauffeurs die fout parkeren.

Geschreven door

Lars Wemmers 21 maart 2023

Bekijk onze andere gerelateerde blogs