Cathrin van den Hurk
Rechtsanwältin,Fachanwältin für Versicherungsrecht,im Angestelltenverhältnis
- vandenhurk@strick.de
- +49 (0)28217222111
-
Nederlands, Duits, Engels,
EXPERTISE
In tegenstelling tot Nederland is in Duitsland een dwangexecutie zonder een titel niet mogelijk. Een ‘conservatoir beslag’ of vergelijkbare snelle executiemaatregelen zijn in Duitsland dan ook uitgesloten.
Vanwege de strikte wettelijke vereisten in Duitsland moet een schuldeiser zijn vordering altijd eerst laten vastleggen in een officiële titel (bijvoorbeeld via een vonnis, een notariële akte of een gerechtelijke schikking). Het startpunt is daarom altijd een incassoprocedure, zoals een gerechtelijk aanmaningsproces. Pas na succesvolle afronding hiervan kunnen beslagmaatregelen worden getroffen om de verschuldigde bedragen te innen.
Het Duitse dwangexecutierecht kent verschillende mogelijke executiemaatregelen, zoals:
Elk van deze executievormen heeft echter specifieke vereisten en vereist een afzonderlijke en gedetailleerde opdracht van de schuldeiser. Voor een effectieve dwangexecutie is het daarom noodzakelijk om deze bijzonderheden te kennen.
In het kader van de dwangexecutie kan de schuldenaar ook worden gedwongen een vermogensverklaring af te leggen. Dit betekent dat de schuldenaar gedetailleerd moet opgeven welke bezittingen en vorderingen hij heeft, inclusief openstaande vorderingen op derden. Als de schuldenaar weigert deze verklaring af te leggen, maakt hij zich strafbaar en kan er een arrestatiebevel tegen hem worden uitgevaardigd.
Bepaalde bezittingen van de schuldenaar zijn beschermd tegen beslaglegging. Dit geldt bijvoorbeeld voor goederen die de schuldenaar nodig heeft voor persoonlijk gebruik en de noodzakelijke huisraad.
Bij beslaglegging op bankrekeningen moet de schuldenaar ook een vrijgesteld bedrag behouden om zijn bestaansminimum te garanderen. Ook bij loonbeslag geldt een vrijgesteld bedrag waar niet op kan worden ingehouden.
Voor de uitvoering van de dwangexecutie is doorgaans een gerechtsdeurwaarder of een juridisch medewerker van de rechtbank (Rechtspfleger) verantwoordelijk. In tegenstelling tot Nederland zijn deurwaarders in Duitsland ambtenaren van de rechtbank. Zij handelen dus niet op basis van een eigen commercieel belang. De verantwoordelijke deurwaarder is altijd degene die bevoegd is in de woonplaats van de schuldenaar of op de locatie waar de executiemaatregel wordt uitgevoerd.
Wij begeleiden u vanaf het begin van het incassoproces tot aan de afronding van de dwangexecutie en zorgen ervoor dat uw vorderingen zo effectief en snel mogelijk worden afgedwongen.
Wij schakelen de bevoegde gerechtsdeurwaarder voor u in en houden toezicht op de dwangexecutie, zodat alles in uw belang wordt afgehandeld. Zelfs als er een betalingsregeling wordt getroffen, zorgen wij ervoor dat de naleving ervan wordt gecontroleerd.
Bij de executie van titels zijn de advocaten van STRICK onmisbaar vanwege hun grondige kennis van het Duitse executierecht. Zij begeleiden het volledige proces, van het verkrijgen van de executoriale titel tot beslaglegging, en zorgen voor een efficiënte uitvoering. Met hun ervaring in complexe incassozaken bieden zij de juridische zekerheid en snelheid die nodig zijn om vorderingen succesvol te innen.
Rechtsanwältin,Fachanwältin für Versicherungsrecht,im Angestelltenverhältnis
Nederlands, Duits, Engels,
Wij zorgen dat u bijblijft en gratis kennis, tips en inspiratie ontvangt.