Duitse wet op de toeleveringsketen (Lieferkettengesetz)

Betere bescherming van mens en milieu in de wereldeconomie: In 2013 hebben wij allemaal de heftige beelden gezien van het instorten van de Indische kledingfabriek van de firma Armstrong Knitting Mills als gevolg van constructiefouten, waardoor meer dan duizend medewerkers die voor de Europese markt kleding produceerden onder het puin werden begraven.

In het nieuws hoorde men dat het mensonwaardig is om onder dergelijke omstandigheden te werken en dat wij allemaal iets tegen dergelijke onmenselijke omstandigheden moeten doen. Er moest een verbod komen op kinder- en dwangarbeidGezondheid en veiligheid op het werk moest een wereldwijde verplichting zijn. Eerlijke beloning evenals eerlijke concurrentie zijn een must.

Voor Duitsland waren al deze eisen nu aanleiding om met een wetsontwerp voor de wet Lieferkettengesetz (Duitse wet op de toeleveringsketen, LKG) - de correcte benaming is Sorgfaltspflichtengesetz (Duitse wet inzake verantwoord ondernemen) te komen, om ervoor te zorgen dat deze eisen worden nageleefd. De wet is bedoeld om concurrentienadelen te verminderen. Er zal een zorgvuldigheidsplicht voor ondernemingen worden ingevoerd, op grond waarvan zij ervoor moeten zorgen dat de mensenrechten in de gehele toeleveringsketen worden nageleefd, zij een klachtenregeling moeten invoeren en verslag over hun activiteiten moeten uitbrengen. Daardoor worden ondernemingen gedwongen erop toe te zien dat de mensenrechten bij hun leveranciers worden nageleefd en dwangarbeid te voorkomen/verbieden.

Vanaf wanneer gaat de wet in? De wet gaat in 2023 in voor ondernemingen met meer dan 3.000 werknemers. Vanaf 2024 geldt de wet dan voor ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers. Daarna zal worden getoetst hoe de werkingssfeer zal worden verruimd.

Wat moet u als ondernemer doen? U moet er binnen uw eigen onderneming en bij uw directe leveranciers voor zorgen dat de mensenrechten als de onaantastbaarheid van het lichaam, het recht op gezondheid, vrijwaring van slavernij en dwangarbeid, bescherming van kinderen en vrijwaring van kinderarbeid, het recht op eerlijke arbeidsvoorwaarden en de verplichting om de menselijke gezondheid te beschermen tegen milieuverontreiniging, worden nageleefd. Ook moet u een risicoanalyse bij de toeleveranciers van toeleveranciers uitvoeren en risico's aanpakken zodra u daarvan als ondernemer kennis krijgt.

Wat gebeurt er bij een overtreding? Het Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle zal controleren of ondernemingen de wet naleven. Het Bundesamt zal de verslagen controleren en klachten die zijn ingediend in behandeling nemen. In geval van overtredingen kan de instantie boetes en dwangsommen opleggen. Bij ernstige overtredingen van de wet kunnen de boetes oplopen tot 2 procent van de gemiddelde jaaromzet.

Geschreven door

Alexander Crämer 14 april 2021

Bekijk onze andere gerelateerde blogs