Sluiting woonruimte voor tijdelijke arbeidskrachten

Nordrhein Westfalen: In grensregio’s komt het vaak voor dat Nederlandse bedrijven in Duitsland huisvesting regelen voor hun tijdelijke arbeidskrachten. De deelstaat Nordrhein Westfalen heeft op 21 augustus 2021 een decreet gepubliceerd over het herbestemmen van woonruimte voor tijdelijke arbeidskrachten in zgn. Beherbergungsstätten, m.a.w. tijdelijke huisvestingsvoorzieningen. Ten eerste moet daarvoor een verzoek herbestemming worden ingediend.

Ten tweede zijn er strenge voorwaarden verbonden aan een herbestemming. Zo moeten er bijvoorbeeld voldoende sanitaire voorzieningen aanwezig zijn, dienen ruimtes een minimale grootte te hebben, moet het gebouw over vluchtwegen beschikken en aan bepaalde brandveiligheidseisen voldoen.

Een aanwijzing dat het bij een accommodatie meer om een Beherbergungsstätte, dus om een tijdelijke huisvestingsvoorziening gaat dan om een langdurige verblijfplaats, is dat er voornamelijk wisselende bewoners verblijven. Bovendien is er geen mogelijkheid om de ruimte zelf in te richten en een huiselijke sfeer te creëren. Bij deze tijdelijke huisvestingsvoorzieningen ligt de nadruk op het verstrekken van logies en andere services. Bij een woonruimte daarentegen bestaat de mogelijkheid om deze naar eigen inzicht in te richten wel. In huisvestingsvoorzieningen voor tijdelijke arbeidskrachten met steeds wisselende bewoners is dit juist niet mogelijk.

Bij woonruimten voor tijdelijke arbeidskrachten gaat het op grond van de genoemde criteria overwegend om Beherbergungsstätten, tijdelijke huisvestingsvoorzieningen. Als verhuurders niet aan de opgelegde voorwaarden voldoen, kan de gemeente tot onmiddellijke sluiting van de voorzieningen overgegaan. Verhuurders zijn bovendien verplicht om aan te tonen wie er in de betreffende huisvestingsvoorzieningen verblijft. Er moet dus een aanvraag tot herbestemming tot Beherbergungsstätte, tijdelijke huisvestingsvoorziening worden ingediend om aan de voorwaarden te voldoen. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de locatie van het pand. Tijdelijke huisvesting in een gebied met de bestemming wonen is niet toegestaan, zodat de gemeente voor de huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten in zgn. Beherbergungsstätte geen vergunning kan afgeven.

Het aanvragen van een herbestemmingsvergunning kan grote problemen opleveren. Als de herbestemming niet mogelijk is of financieel niet haalbaar, kan het gebeuren dat de tijdelijke arbeidskrachten geen onderkomen meer hebben. Een dreigende sluiting kan, op het moment dat de arbeidskrachten niet meer kunnen worden gehuisvest, voor veel ondernemers financiële gevolgen hebben.

Mocht u zijn getroffen door een mogelijke sluiting of wilt u een herbestemmingsaanvraag indienen, dan adviseren en helpen wij u graag.

 

Dit artikel is met vriendelijke ondersteuning van Frederike Knickrehm ontstaan.

Geschreven door

Alexander Crämer 14 oktober 2021

Bekijk onze andere gerelateerde blogs