Afgelopen november is de Duitse wet SanInsKG bekrachtigd. Dit is een tijdelijke aanpassing op het gebied van sanering en insolventie, bedoeld om de gevolgen van stijgende kosten te verzachten voor bedrijven. Hierdoor zijn een aantal voorschriften van de Duitse insolventiewet aangepast. Deze aanpassing maakt deel uit van het derde maatregelenpakket van de Duitse regering en is een reactie op de prijsstijgingen op de energie- en grondstoffenmarkt en de daarmee samenhangende financiële belasting voor bedrijven. De aanpassing is bedoeld om de verwachte golf aan bedrijfsfaillissementen te voorkomen.
Aanpassing termijnen faillissement
De aanpassing van de wet omvat verschillende punten. Zo wordt de termijn voor de beoordeling van de continuïteit van een bedrijf verkort van twaalf maanden naar vier maanden. Hierdoor wordt er alleen nog gekeken of het bedrijf de komende vier maanden in staat is om aan de financiële verplichtingen te voldoen op het moment dat deze opeisbaar worden. Daarnaast wordt de maximale termijn waarbinnen het faillissement moet worden aangevraagd, in geval van een negatief eigen vermogen, tijdelijk verlengd van zes naar acht weken. De wetgever wil hiermee tegemoetkomen aan de actuele omstandigheden en de bijbehorende planningsonzekerheid, zodat bedrijven eventuele saneringsmaatregelen kunnen voorbereiden.
Aanvragen van faillissement
Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het beginsel dat faillissementsaanvragen zonder verwijtbare vertraging moeten worden ingediend, onveranderd blijft. Dit geldt ook nu de termijn waarbinnen het faillissement moet worden aangevraagd, is verlengd naar acht weken. De maximale termijn mag dus niet ten volle worden benut wanneer al eerder vaststaat dat een duurzaam herstel van de situatie met een negatief eigen vermogen niet meer wordt verwacht. In geval van insolventie moeten bestuurders zoals voorheen uiterlijk na drie weken het faillissement aanvragen.
Duur van de wetswijziging
Deze tijdelijke aanpassingen van de Duitse insolventiewet zijn van kracht tot en met 31 december 2023. De aanpassingen zullen de noodzaak om faillissement aan te vragen verlichten als er sprake is van een negatief eigen vermogen. Bedrijven waarbij de omzet instort en de liquiditeit als gevolg daarvan opdroogt, worden echter niet geholpen met het verkorten van de termijn die wordt gebruikt bij de beoordeling van de continuïteit van een bedrijf. Regels in geval van insolventie blijven ook gehandhaafd.
Bedrijfsplannen maandelijks actualiseren
Het verkorten van de termijn die wordt gebruikt bij de beoordeling van de continuïteit van een bedrijf ontslaat bestuurders niet de verplichting om zich intensief bezig te houden met de bedrijfsplanning voor de lange termijn. Bedrijfsplannen moeten voor een langere periode dan vier maanden worden opgesteld, voortdurend worden herzien en bij wijzigingen van de onderliggende omstandigheden worden aangepast. Als de situatie van een negatief eigen vermogen voortduurt, moet het bedrijfsplan maandelijks worden geactualiseerd, zodat de termijn die wordt gebruikt bij de beoordeling van de continuïteit steeds vier maanden bedraagt.