Er zijn nieuwe voorschriften wat betreft de Duitse Verpakkingswet. Restaurants, bistro's en cafés die afhaalmaaltijden en -dranken verkopen, evenals kantines, tankstations, supermarkten en cateringbedrijven, zijn vanaf 1 januari 2023 verplicht om hun producten ook in herbruikbare verpakkingen aan te bieden.
Hierdoor moeten vooral kunststof wegwerpverpakkingen worden vervangen. Levensmiddelen en dranken in herbruikbare verpakkingen mogen daarbij niet tegen slechtere voorwaarden worden aangeboden dan wanneer ze in wegwerpverpakkingen worden aangeboden. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet duurder zijn, en moeten de herbruikbare bekers in alle maten to-go-dranken worden aangeboden. Wel mag een herbruikbare verpakking tegen statiegeld worden aangeboden, dat wordt terugbetaald als de verpakking wordt teruggebracht.
Uitzonderingen
Deze verplichting geldt niet voor kleinere bedrijven zoals snackbars, kleine avondwinkels en kiosken, waar in totaal hoogstens vijf werknemers werken en die bovendien een winkeloppervlakte hebben van niet meer dan 80 vierkante meter. Wel kunnen deze bedrijven hun klanten toestaan om hun eigen herbruikbare verpakking mee te brengen en deze te laten vullen.
Ketens, zoals bakkers op stations, kunnen geen gebruik maken van deze vrijstelling voor kleine bedrijven. Dit omdat binnen de gehele ketenorganisatie in totaal meer dan vijf mensen werken.
Statiegeld verpakkingsmaterialen
Hoewel dit niet verplicht is, zijn restaurants vrij om statiegeld te vragen voor herbruikbare verpakkingen. Ook worden in Duitsland systemen voor herbruikbare verpakkingen gebruikt, waarbij de klant en het product, in plaats van statiegeld te betalen, in een app worden geregistreerd. Het statiegeld op de herbruikbare verpakking maakt dan geen deel uit van de prijs van het product. Statiegeld wordt extra in rekening gebracht en zonder aftrek terugbetaald nadat de verpakking wordt teruggegeven.