Nederlandse algemene voorwaarden in Duitsland: hoe regel ik het eigendomsdomsvoorbehoud?

Het eigendomsvoorbehoud dat opgenomen is in de algemene voorwaarden volgens Nederlands recht geldt niet in Duitsland.

Het eigendom van goederen wordt bepaald op basis de wettelijke bepalingen van het land van levering. Bij levering van goederen naar Duitsland moet ervoor worden gezorgd dat een eigendoms-voorbehoud volgens Duits recht vooraf contractueel wordt overeengekomen.

Zekerheid

Volgens Duits recht wordt in overeenkomstige algemene verkoopvoorwaarden altijd een eenvoudig eigendomsvoorbehoud alsmede een verlengd of uitgebreid eigendomsvoorbehoud overeengekomen. Dit biedt de nodige zekerheid zelfs in geval van insolventie van de koper om nog iets te kunnen claimen. Als de koper in gebreke blijft met de betaling moet zo spoedig mogelijk worden nagegaan hoe het overeengekomen eigendomsvoorbehoud is vastgelegd. Wanneer het eigendomsvoorbehoud volgens Duits recht is vastgelegd, zijn de rechten jegens de koper en afnemer van de koper of een curator altijd helder.

Wij adviseren u graag over alle details betreffende de juridisch effectieve overeenkomst van een eigendomsvoorbehoud naar Duits recht. Neem voor meer informatie contact op met Udo Croonenbrock, Rechtsanwalt.

Geschreven door

Udo Croonenbrock 15 november 2022

Bekijk onze andere gerelateerde blogs