Wat is het verschil tussen de Duitse Garantie en Gewährleistung?

Nederlandse ondernemers vertalen zowel in algemene voorwaarden als in offertes en zakelijke correspondentie het Duitse woord "Garantie" vaak 1 op 1 met het Nederlandse woord "garantie".

Deze ondoordachte vertaling van een woord kan leiden tot aanzienlijke aansprakelijkheidsrisico's, vooral als het Duitse recht van toepassing is op de contractuele relatie. Daarom adviseren wij dringend om in correspondentie en bij contractuele afspraken met Duitse partners er nauwkeurig op te letten in welke omvang men bereid is een aansprakelijkheid jegens Duitse contractpartners aan te gaan uit hoofde van bijvoorbeeld een levering.

Wij wijzen op het volgende: In het gewone spraakgebruik heeft men het vaak over een Garantie voor een product of er worden lange Garantiezeiten (garantietermijnen) beloofd. In veel gevallen is de zogenaamde Garantie (garantie door de fabrikant/verkoper) echter veeleer een Gewährleistung (wettelijke “garantie”) of wordt althans een groot deel van de door de fabrikant/verkoper beloofde garantie reeds door de wettelijke garantie gedekt. Zowel de term Garantie als de term Gewährleistung worden vaak verkeerd gebruikt.

De zogenaamde Gewährleistung is wettelijk vastgelegd en wordt dus aan elke klant gegarandeerd. Volgens de wettelijke garantiebepalingen in het Duits Burgerlijk Wetboek (BGB) heeft een klant dan ook 24 maanden de tijd om een product te reclameren. Een garantie door de fabrikant/verkoper kan de wettelijke garantie niet beperken of vervangen. Een garantie is vrijwillig en wordt toegezegd door de desbetreffende fabrikant/verkoper, geheel onafhankelijk van de wettelijke garantie.

De wettelijke garantie is een aansprakelijkheid van de verkoper voor gebreken. De verkoper is er verantwoordelijk voor dat het product vrij is van zowel materiële als van juridische gebreken. Er is bijvoorbeeld sprake van een gebrek als de feitelijke hoedanigheid afwijkt van de hoedanigheid zoals die hoort te zijn. De wettelijke garantieperiode van 24 maanden geldt voor nieuwe producten. Voor gebruikte goederen is een beperking tot 12 maanden mogelijk. Een uitsluiting van de wettelijke garantie is voor commerciële verkopers echter niet mogelijk.

In afwijking hiervan is de garantie een vrijwillige prestatie die door de fabrikant/verkoper aan de klant wordt verleend. In deze gevallen bestaat de garantie aanvullend op de wettelijke garantie. De garantie belooft dat een product of een deel van het product voor een bepaalde periode werkt. Een beperking van de wettelijke garantie door als fabrikant/verkoper een garantie te beloven is in geen geval mogelijk.

 

Dit artikel is met medewerking van Frederike Knickrehm tot stand gekomen.

Geschreven door

Udo Croonenbrock 16 februari 2022

Bekijk onze andere gerelateerde blogs