Investeren in Duits vastgoed

Steeds meer Nederlandse ondernemers en investeerders tonen interesse om te investeren in Duits vastgoed. Door de solide economische situatie, de stabiele juridische structuren en de mogelijkheden voor optimale belastingplanning is er een groeiende interesse in de Duitse vastgoedsector. Binnen het Duitse “Gewerbesteuergesetz” liggen mogelijkheden voor aanzienlijke fiscale voordelen voor investeerders in Duits vastgoed.

Belasting bij verhuur van Duits vastgoed

Een Nederlandse investeerder die een GmbH in Duitsland opricht om vastgoed te verhuren, moet normaal gesproken vennootschapsbelasting en "Gewerbesteuer" betalen over de huurinkomsten. Door de uitgebreide gewerbesteuerkorting kunnen huurinkomsten volledig vrijgesteld worden van "Gewerbesteuer", mits uw onderneming als zuiver vastgoedbedrijf wordt beschouwd.

Fiscale berekening in een notendop

Stel dat uw GmbH een winst van EUR 10.000 behaalt uit de verhuur van een pand. Onder normale omstandigheden zou u belasting moeten betalen over deze winst. Door toepassing van de uitgebreide korting hoeft u echter alleen vennootschapsbelasting te betalen over de EUR 10.000 winst.

Voorwaarden voor de uitgebreide vermindering

Om gebruik te kunnen maken van de uitgebreide vermindering moet uw GmbH worden beschouwd als een zuiver vastgoedbedrijf. Dit betekent dat de focus van uw activiteiten ligt op de verhuur en het beheer van onroerend goed, zoals appartementen, eengezinswoningen of bedrijfshallen. Andere vormen van verhuur, zoals van bedrijfsinrichtingen, kunnen deze vermindering in gevaar brengen.

Optimale fiscale structuur voor uw investeringen

De implementatie van de uitgebreide vermindering vereist gedegen kennis van de wettelijke bepalingen en een individuele aanpassing aan de specifieke bedrijfsstructuur. Ons kantoor biedt op maat gemaakt advies om de optimale fiscale structuur voor uw investeringen in Duitsland te waarborgen en potentiële risico's te minimaliseren.

Advies op maat bij investeren in Duits vastgoed

Voor Nederlandse investeerders biedt de uitgebreide vermindering volgens § 9 lid 1 zin 2 van de Duitse “Gewerbesteuergesetz” een aantrekkelijke mogelijkheid om hun totale belastingdruk bij de verhuur van vastgoed in Duitsland aanzienlijk te verminderen. Wilt u meer weten over uw fiscale mogelijkheden of heeft u hulp nodig bij de uitvoering? Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en laten we samen uw fiscale kansen in Duitsland optimaliseren.

Geschreven door

Janina Heek 27 juni 2024

Bekijk onze andere gerelateerde blogs