Liquidatie en faillissement

Bij financiële problemen kan een gecontroleerde liquidatie met schuldenregeling voor een bedrijf een gunstiger alternatief zijn dan een faillissementsprocedure. Deze aanpak biedt de mogelijkheid om activa te verkopen en schulden te herstructureren onder betere voorwaarden, wat kan resulteren in een efficiëntere afwikkeling en minder schade voor betrokkenen. 

Een GmbH in moeilijke tijden

Wanneer de vennoten of directeuren van een GmbH, gezien de economische situatie, tot de conclusie komen dat voortzetting van de bedrijfsactiviteiten niet langer houdbaar is, moeten zij een cruciale beslissing nemen: kiezen zij voor een liquidatieprocedure of wordt er een faillissementsaanvraag ingediend?

Faillissementsaanvraag

Om de negatieve gevolgen van een te late faillissementsaanvraag te voorkomen, is het essentieel eerst vast te stellen of er een verplichting bestaat om het faillissement aan te vragen. In sommige gevallen kan door middel van onderhandelingen met schuldeisers de schuldenlast worden verlicht en kan de betalingsonmacht worden opgelost, waardoor een faillissement wellicht vermeden kan worden.

Liquidatieprocedure

Bij het opstarten van een liquidatieprocedure moeten strikte formele vereisten worden nageleefd. Het is daarom sterk aan te raden om deskundige juridische ondersteuning in te schakelen. Een goed uitgevoerde liquidatie biedt vennoten en directeuren meer transparantie en controle over het proces, in tegenstelling tot een faillissementsprocedure. Dit kan leiden tot een efficiëntere en beter beheersbare afwikkeling van de bedrijfsactiviteiten.

Hoe gaat een liquidatieprocedure precies in zijn werk?

  • Binnen de GmbH moet een strategische beslissing worden genomen over het optimale tijdstip van de liquidatie. Ook moet overeenstemming worden bereikt met de belastingadviseurs van de vennootschap.
  • Vervolgens besluit de aandeelhoudersvergadering tot ontbinding. Tegelijkertijd worden de vereffenaar(s), bijvoorbeeld de voormalige bestuurders, benoemd en wordt de liquidatiebalans opgesteld.
  • De vereffenaar doet het verzoek tot inschrijving van de ontbinding bij het Registergericht. Dit verzoekschrift is opgemaakt door de notaris.
  • De schuldeisers worden opgeroepen en de ontbinding wordt in de Bundesanzeiger (Staatscourant) bekendgemaakt.
  • Na het einde van het Sperrjahr wordt de slotbalans opgemaakt en wordt de definitieve belastingaangifte ingediend. Mogelijk vindt daarvoor nog een termijn plaats waarin de resterende middelen onder de aandeelhouders worden verdeeld.
  • Tot slot dient de vereffenaar het verzoek tot definitieve doorhaling (opgemaakt door de notaris) in. Met de doorhaling in het handelsregister is de GmbH ontbonden, wat betekent dat het bedrijf in juridische zin heeft opgehouden te bestaan. Nu eindigt pas de huurovereenkomst bij het bedrijfsadres in Duitsland.

Deskundig juridisch advies bij liquidatie- of faillissementsprocedures

Onze juridische dienstverlening bij liquidatie- of faillissementsprocedures biedt volledige ondersteuning van begin tot eind. Wij begeleiden u bij het naleven van alle wettelijke vereisten, adviseren over de beste strategie om schulden te herstructureren, en zorgen voor een transparante en efficiënte afwikkeling. Met onze expertise helpen we u risico's te minimaliseren en de belangen van alle betrokken partijen optimaal te beschermen.

Freddy Heinzel

Freddy Heinzel

Rechtsanwalt,Honorarkonsul des Königreichs der Niederlande

Lars Wemmers

Lars Wemmers

Rechtsanwalt

Alexander Crämer

Alexander Crämer

Rechtsanwalt