EXPERTISE

ZZP-ers in Duitsland

Duitse bedrijven die werken met Nederlandse ZZP'ers moeten goed letten op de naleving van belasting- en sociale zekerheidsregels, en ervoor zorgen dat de ZZP-er daadwerkelijk als zelfstandige opereert en ook zo handelt. De ZZP-er mag niet als werknemer worden gezien. Door een onderscheidende wijze van handelen door de ZZP-er, duidelijke contracten op te stellen en de juiste juridische en fiscale stappen te nemen, kunnen bedrijven soepel en legaal samenwerken met Nederlandse zelfstandigen.

Wat moet je als ZZP-er weten als je in Duitsland gaat werken?

Zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) die internationaal werken, zoals in Duitsland, krijgen te maken met verschillende regels en verplichtingen. Het is essentieel voor zowel bedrijven als ZZP-ers om op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving, vooral op het gebied van belastingregels, contractuele en juridische zaken, sociale zekerheid en ziektekostenverzekering, EU-regelgeving en vrij verkeer van diensten en schijnzelfstandigheid. Elk van deze gebieden brengt specifieke verplichtingen en uitdagingen met zich mee.

Schijnzelfstandigheid en ZZP-ers

In Duitsland zijn de regels rond schijnzelfstandigheid strikt. Duitse bedrijven moeten ervoor zorgen dat de Nederlandse ZZP-er daadwerkelijk als zelfstandige werkt en niet onder de voorwaarden van een werknemer valt. Dit wordt bepaald door factoren zoals het aantal opdrachtgevers van de ZZP-er, de mate van onafhankelijkheid, en of de ZZP-er eigen risico draagt voor het werk. Als een Nederlandse ZZP-er als schijnzelfstandige wordt beschouwd.

Belastingregels

Nederlandse ZZP-ers die diensten leveren aan een Duits bedrijf kunnen te maken krijgen met de Duitse belastingregels. In het algemeen betaalt een ZZP-er inkomstenbelasting in het land waar hij of zij woont, maar afhankelijk van de aard en duur van het werk kan er ook belastingplicht in Duitsland ontstaan. Nederlandse ZZP-ers moeten mogelijk Duitse btw (Mehrwertsteuer) in rekening brengen aan het Duitse bedrijf, afhankelijk van de specifieke belastingregeling en de aard van de werkzaamheden. Er zijn EU-regels van kracht die dubbele belastingheffing moeten voorkomen, maar het is essentieel dat de juiste procedures worden gevolgd.

Sociale zekerheid en ziektekostenverzekering

Een belangrijk aspect is de vraag waar de Nederlandse ZZP-er sociaal verzekerd blijft. Als de ZZP-er slechts tijdelijk in Duitsland werkt, blijft hij meestal onder het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel vallen, op basis van Europese regels. Het Duitse bedrijf moet dan mogelijk een A1-verklaring vragen, die bevestigt dat de Nederlandse ZZP-er sociaal verzekerd blijft in Nederland. Als de ZZP-er langdurig in Duitsland werkt, kan het zijn dat hij of zij onder de Duitse sociale zekerheidswetgeving komt te vallen, wat betekent dat de ZZP-er zelf verantwoordelijk wordt voor het afsluiten van ziektekostenverzekeringen en andere sociale voorzieningen in Duitsland.

Contractuele en juridische zaken

Duitse bedrijven moeten duidelijke en juridisch bindende contracten opstellen wanneer zij met Nederlandse ZZP-ers werken. Het contract moet de voorwaarden van de samenwerking specificeren, zoals de aard van de diensten, de vergoeding, en de verantwoordelijkheden van beide partijen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste contractvorm te kiezen (zoals een Dienstleistungsvertrag of een Werkvertrag), die aangeeft of de ZZP-er een dienst levert of een specifiek eindresultaat moet opleveren.

EU-regelgeving en vrij verkeer van diensten

Binnen de EU geldt het vrije verkeer van diensten, wat betekent dat Nederlandse ZZP-ers relatief gemakkelijk hun diensten in Duitsland kunnen aanbieden. Echter, het Duitse bedrijf moet nog steeds voldoen aan de nationale regels omtrent belastingen, arbeidsrecht, en sociale zekerheid. Dit biedt kansen voor Duitse bedrijven om gespecialiseerde diensten in te huren van Nederlandse ZZP-ers, maar het vereist zorgvuldige naleving van de grensoverschrijdende regelgeving.

Meerwaarde van de advocaten van STRICK

STRICK, een juridisch adviesbureau gespecialiseerd in grensoverschrijdende dienstverlening, biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven die met ZZP-ers willen werken, met name wanneer dit in Duitsland plaatsvindt. De meerwaarde van STRICK ligt vooral in kennis, maatwerk en efficiëntie bij grensoverschrijdend werken met Nederlandse ZZP-ers.

Alexander Crämer

Alexander Crämer

Rechtsanwalt

Vragen en antwoorden

Als het gaat om ZZP-ers

Een Dienstleistungsvertrag (voor diensten) of een Werkvertrag (voor specifieke resultaten) is geschikt, afhankelijk van de aard van de opdracht.

Een ZZP-er moet meerdere opdrachtgevers hebben en zelfstandig werken. De ZZP-er mag niet onder toezicht of integratie in het bedrijf vallen.

Afhankelijk van de aard van de diensten kan Duitse btw van toepassing zijn. Controleer de regels voor grensoverschrijdende btw binnen de EU.